NASA визначилося з датою запуску дослідницької місії на Марс

Найближчу можливість для запуску визначено на 30 липня
Фото: mars.nasa.gov

Космічний корабель із марсоходом Perseverance NASA планують вивести в космос ракетоносієм Atlas V-541 зі стартового комплексу на мисі Канаверал у Флориді не пізніше ніж 15 серпня.

Американське космічне агентство NASA повідомило, що 30 липня о 7.50 (14.50 за київським часом) планує запуск космічного корабля на Марс із марсоходом Perseverance. Про це повідомляють на сайті NASA.

Ракета-носій Atlas V із прикріпленим модулем, де розміщено марсохід, – уже на стартовому майданчику на мисі Канаверал у США.

Мета місії – пошуки давнього життя, збирання зразків каменів і ґрунту, які потрібно доправити на Землю.

Планують, що тривалість польоту становитиме один марсіанський рік, або 687 земних днів.

Дату запуску можуть змінити, але планують, що корабель вирушить на Марс не пізніше ніж 15 серпня.

Із 2004 року на Марсі виконували місію марсоходи Оpportunity і Spirit. Марсоходи були розраховані на 90 земних діб роботи, однак прослужили значно довше. Spirit застряг у піску 2009 року, і після безуспішних спроб звільнити його марсохід визнали загубленим. Opportunity продовжував дослідження планети.

У серпні 2018 року стало відомо про зникнення Opportunity. У NASA вважають, що причиною могла стати пилова буря, через яку сонячна батарея не змогла перезарядитися і увійшла у режим сну. Учені побоювалися, що марсоходу забракне потужності, щоб продовжувати роботу.

У вересні орбітальна станція Mars Reconnaissance Orbiter знайшла марсохід на схилі кратера Індевор. Установити зв'язок із ровером не вдалося.