НАТО оголосить космос окремою сферою провадження військової діяльності – Столтенберг

За словами Столтенберга, НАТО продовжує пристосовуватися до стратегічних викликів
Фото: ЕРА

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, міністри закордонних справ країн – членів Альянсу на засіданні 20 листопада визнають космос однією зі сфер військової діяльності НАТО. Досі оперативними просторами були море, суходіл, повітря і кіберпростір.

Північноатлантичний альянс має намір визнати космос своїм новим оперативним простором. Про це 19 листопада заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, яку транслювали на сайті організації.

"НАТО продовжує пристосовуватися до стратегічних викликів", – сказав він.

За словами Столтенберга, міністри закордонних справ країн – членів НАТО на засіданні 20 листопада визнають космос однією зі сфер військової діяльності Альянсу. Досі оперативними просторами були море, суходіл, повітря і кіберпростір.

"Космос має велике значення для оборони і стримування Альянсу", – зазначив він.

За словами генсека НАТО, визнання космічного простору сферою військової діяльності допоможе в розвитку систем навігації, зв'язку й раннього оповіщення.

Водночас він зазначив, що підхід НАТО до космосу залишатиметься оборонним і "цілковито відповідатиме міжнародному праву".

"НАТО не має наміру розміщувати зброю в космосі. Але нам потрібно забезпечити правильну підтримку наших місій та операцій", – заявив Столтенберг.