"Не можна діяти за шаблоном. Як то кажуть, просто гамузом". Путін заявив про пом'якшення пенсійної реформи в Росії

Путін: Пенсійний вік потрібно підвищувати поступово
Фото: ЕРА

За словами президента Росії Володимира Путіна, вихід жінок на пенсію має бути можливим у 60 років, а не в 63 роки, як передбачав спочатку проект пенсійної реформи.

Президент Росії Володимир Путін заявив 29 серпня в телезверненні до громадян РФ, що пенсійну реформу необхідно пом'якшити, повідомляє прес-служба Кремля.

"Пропоную низку заходів, які дадуть змогу максимально пом'якшити ухвалені рішення. Перше. У проекті закону запропоновано підвищити пенсійний вік для жінок на вісім років – до 63 років, тоді як для чоловіків його підвищують на п'ять років. Так не піде, звичайно. Це неправильно. І в нашій країні ставлення до жінок особливе, дбайливе. Ми розуміємо, що вони не лише працюють за основним місцем роботи, на них, як правило, весь дім, турбота про сім'ю, виховання дітей, клопоти про онуків. Пенсійний вік для жінок не мають підвищувати більше, ніж для чоловіків. Тому вважаю за необхідне зменшити запропоноване законопроектом підвищення пенсійного віку для жінок з восьми до п'яти років", – заявив Путін.

Він також повідомив, що необхідно передбачити право дострокового виходу на пенсію для багатодітних матерів.

"Тобто якщо у жінки троє дітей, то вона зможе вийти на пенсію на три роки раніше від строку. Якщо четверо дітей – на чотири роки раніше. А для жінок, у яких п'ять і більше дітей, усе має залишитися як зараз, вони зможуть виходити на пенсію у 50 років", – продовжив Путін.

Президент Росії додав, що пенсійний вік потрібно підвищувати поступово.

"У цьому зв'язку пропоную для громадян, яким потрібно було виходити на пенсію за старим законодавством протягом найближчих двох років, встановити особливу пільгу – право оформити пенсію на шість місяців раніше від нового пенсійного віку. Наприклад, людина, яка за новим пенсійним віком має йти на пенсію в січні 2020 року, зможе зробити це вже в липні 2019 року. Тобто, повторю, на шість місяців раніше", – заявив Путін.

Він закликав "передбачити додаткові гарантії, які захистять інтереси громадян старших вікових груп на ринку праці".

"Тому на перехідний період пропоную вважати передпенсійним віком п'ять років до настання строку  виходу на пенсію. Повторюю, тут потрібен цілий пакет заходів. Уважаю за необхідне встановити для роботодавців адміністративну і навіть кримінальну відповідальність за звільнення працівників передпенсійного віку, а також за відмову у прийомі на роботу громадян через їхній вік. Відповідні зміни до законодавства треба внести одночасно з ухваленням законопроекту про підвищення пенсійного віку", – сказав Путін.

Президент РФ також доручив уряду "затвердити для громадян передпенсійного віку спеціальну програму з підвищення кваліфікації".

"Вона має запрацювати якомога раніше і її повинні фінансувати з федерального бюджету. А якщо людина передпенсійного віку вирішила звільнитися сама, добровільно і поки не знайшла нової роботи, то і в цьому випадку ми маємо зміцнити її соціальні гарантії. У зв'язку із цим запропоновано збільшити максимальний розмір допомоги з безробіття для громадян передпенсійного віку більше ніж удвічі... І, нарешті, необхідно також закріпити обов'язок роботодавця щорічно надавати працівникам передпенсійного віку два дні на безкоштовну диспансеризацію зі збереженням зарплати... Під час проведення змін не можна діяти за шаблоном. Як то кажуть, просто гамузом. Ми маємо врахувати особливі умови життя і праці людей", – продовжив Путін.

Він запропонував зберегти пільги для шахтарів, працівників гарячих цехів, хімічних виробництв, чорнобильців, корінних народів Півночі і низки інших категорій.

"Уважаю, що в тих, хто почав рано працювати, має бути можливість вийти на пенсію не тільки за віком, але й з огляду на зароблений стаж. Зараз у законопроекті встановлено, що стаж, який дає право на достроковий вихід на пенсію, становить 40 років для жінок і 45 років для чоловіків. Пропоную на три роки зменшити стаж, що дає право на достроковий вихід на пенсію. Для жінок до 37 років, а для чоловіків – до 42... Уважаю принциповим зберегти на перехідний період, до завершення перетворень у пенсійній системі, усі федеральні пільги, що діють на 31 грудня 2018 року. Маю на увазі пільги щодо податків на нерухомість і землю. Ці пільги у нас традиційно надавали тільки з виходом на пенсію. Але в цьому випадку, коли пенсійну систему чекають зміни, а люди розраховували на ці пільги, ми зобов'язані зробити для них виняток", – сказав Путін.

19 липня Держдума РФ схвалила у першому читанні законопроект про пенсійну реформу, який передбачає підвищення пенсійного віку. Із 450 депутатів документ підтримало 328 (усі – із "Единой России"), проти виступило 104 (із КПРФ, ЛДПР і "Справедливой России"). 

Влада РФ, пропонувала підняти вік виходу на пенсію для чоловіків із 60 до 65 років, для жінок – із 55 до 63 років. Реформа має стартувати у 2019 році.

20 липня президент РФ Володимир Путін заявив, що йому не подобається варіант реформи, пов'язаний із підвищенням пенсійного віку.

До цього соцопитування дослідницького холдингу "Ромир" засвідчило, що 92% росіян не схвалюють таких планів. Рекордна кількість громадян РФ зізналася, що готова до вуличних протестів, а рейтинг Путіна в середині червня впав до п'ятирічного мінімуму, повідомляв фонд "Общественное мнение".

2-го і 9 вересня в Москві планують провести акції протесту проти підвищення пенсійного віку. Заявку опозиціонера Олексія Навального на 9 вересня мерія Москви відхилила, самого опозиціонера заарештували за участь у січневій акції протесту. Президент російського Центру соціальних і політичних досліджень "Аспект" Георгій Федоров написав у "Живому журналі", що влада Москви на 2 вересня погодила мітинги і КПРФ, і об'єднаної коаліції "Народ против" на чолі з профспілками.