"Не політизуйте, якщо не хочете ще більше мішків із тілами". Гендиректор ВООЗ відповів на критику Трампа

Гебреєсус: Моє коротке повідомлення – будь ласка, "помістіть на карантин" політизацію вірусу
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп звинуватив Всесвітню організацію охорони здоров'я в "зацикленості на Китаї" і повідомив, що розглядає можливість скорочення її фінансування. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус у відповідь закликав США і Китай до єдності в боротьбі з "небезпечним ворогом" – коронавірусом.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус на пресконференції 8 квітня закликав світових лідерів не політизувати питання коронавірусу. Відео пресконференції опубліковано в YouTube.

У такий спосіб він відреагував на критику організації з боку президента США Дональда Трампа.

Гебреєсус зазначив, що об'єднання зусиль – це єдиний варіант перемогти інфекцію.

"Моє коротке повідомлення – будь ласка, "помістіть на карантин" політизацію вірусу... Ми маємо працювати проти лінії партії, проти ідеології... Ми не повинні витрачати час на те, щоб звинувачувати кого-небудь", – сказав голова організації.

Усі країни світу мають діяти солідарно, підкреслив він.

"Наразі основну увагу потрібно приділити боротьбі з вірусом. Є багато невідомого [про новий коронавірус], і ми не знаємо, як він поводитиметься в майбутньому", – попередив Гебреєсус.

Він нагадав, що в 1960-х, в епоху холодної війни, Сполучені Штати і колишній Радянський Союз об'єдналися для боротьби зі спалахом віспи.

"І тепер Сполучені Штати та Китай мають об'єднатися й боротися з цим небезпечним ворогом [коронавірусом], а решта світу  боротися разом із ними", – сказав Гебреєсус.

Політизація теми коронавірусу, за його словами, "це гра з вогнем".

"Якщо ви не хочете побачити значно більшої кількості мішків із тілами [померлих від коронавірусу], тоді утримайтеся від політизації", – сказав він.

7 квітня Трамп звинуватив ВООЗ в "зацикленості на Китаї" і повідомив, що розглядає можливість скорочення фінансування організації.

Бюджет Всесвітньої організації охорони здоров'я становить $4,8 млрд, його наповнюють різні фонди й уряди, зазначає Forbes. 2017 року США перерахували в бюджет ВООЗ $111 млн і ще $401 млн надали у вигляді добровільних внесків (це останній рік, за який є дані).

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у Китаї у грудні 2019 року. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 1,5 млн осіб, із них понад 338 тис. – вилікували, а 89 915 – померли.

Трамп раніше заявляв, що коронавірус потрібно називати "китайським вірусом", тому що інфекція прийшла з Китаю. У Пекіні заперечували проти цього визначення і називали такий підхід цькуванням.