Опозиційні партії Великобританії внесли в парламент клопотання щодо питання про недовіру Мей

Уряд не прийняв пропозицію про вотум від лідера лейбористів
Фото: ЕРА

Шотландська національна партія, ліберал-демократи, Партія Уельсу і Зелена партія Англії та Уельсу внесли у британський парламент пропозицію проголосувати щодо питання винесення вотуму недовіри уряду консерваторів на чолі з Терезою Мей.

Шотландська національна партія внесла в парламент Великобританії клопотання про голосування щодо питання про недовіру прем'єр-міністру Терезі Мей. Про це повідомляє телеканал STV.

Шотландських націоналістів підтримали ліберал-демократи, Партія Уельсу і Зелена партія Англії та Уельсу.

Лідер шотландських націоналістів Іен Блекфорд заявив: "Лідери опозиції ухвалили рішення винести питання про вотум недовіри уряду Великобританії відповідно до акта про фіксований термін повноважень парламенту – те, чого [лідер Лейбористської партії Великобританії] Джеремі Корбін зробити не зміг".

17 грудня Корбін подав на розгляд парламенту питання про вотум недовіри Мей. Як причину він назвав її рішення відкласти парламентське голосування про угоду з Brexit. Однак парламент не підтримав його пропозицію. Перед цим, 13 грудня, Консервативна партія не змогла винести вотум недовіри Мей. Його підтримало 117 членів політсили, а 200 проголосували проти.

23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

22 листопада 2018 року ЄС і Великобританія на рівні переговірників погодили 26-сторінкову декларацію про майбутні відносини.

25 листопада лідери ЄС схвалили угоду щодо Brexit. Європейська рада запропонувала структурам Євросоюзу забезпечити набуття чинності документом із 30 березня 2019 року. Рада також схвалила політичну декларацію про основи відносин між Євросоюзом і Великобританією після Brexit.

Угоду про Brexit мають схвалити парламент Великобританії, Європарламент і парламенти всіх держав – членів ЄС. Голосування в британському парламенті стосовно питання затвердження угоди з Брюсселем було заплановано на 11 грудня, проте 10 грудня Мей оголосила про його перенесення на іншу дату. Відомо, що голосування відбудеться після 14 січня.

Суд Євросоюзу дозволив Великобританії скасувати Brexit.