Палата представників Конгресу оголосила імпічмент Трампу

Трамп став третім президентом США, якому Палата представників оголосила імпічмент
Фото: ЕРА

Палата представників Конгресу США розглянула дві статті обвинувачення в межах процедури імпічменту президента країни Дональда Трампа.

На засіданні ввечері 18 грудня (за київським часом – у ніч на 19 грудня) Палата представників Конгресу США схвалила обидві статті обвинувачення в межах процедури імпічменту президента країни Дональда Трампа. Трансляцію засідання вела газета The Washington Post.

За першу статтю – про зловживання владою – проголосувало 230 конгресменів за необхідних для ухвалення рішення 216 голосів. Проти було 197, один конгресмен утримався, троє не голосували.

Затвердження другої статті – про перешкоджання роботі Конгресу під час розслідування – підтримало 229 конгресменів, проти було 198, один утримався.

В обох випадках Республіканська партія голосувала проти імпічменту, Демократична в більшості – за.

Трамп став третім президентом США, якому оголосила імпічмент Палата представників.

У Палаті представників більшість за Демократичною партією. Тепер справу про імпічмент передадуть на розгляд верхньої палати Конгресу – Сенату, де більшість належить Республіканській партії США.

Демократи 10 грудня оприлюднили статті, за якими обвинувачують Трампа: "зловживання службовим становищем", а також "перешкоджання роботі Конгресу" під час проведення розслідування.

Трамп заради власної політичної вигоди проігнорував національні інтереси США, коли просив президента України Володимира Зеленського втрутитися у вибори президента США 2020 року, вважають конгресмени.

24 вересня спікерка Палати представників, представниця Демократичної партії Ненсі Пелосі оголосила про початок офіційного розслідування в межах процедури імпічменту Трампа через скандал, який почався після публікацій The Washington Post і The New York Times про ймовірний тиск глави Білого дому на Зеленського під час телефонної розмови 25 липня.

25 вересня було опубліковано стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. Вона свідчить, що президент порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

Глава Білого дому називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної бесіди його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у передвиборчу кампанію у США.

10 грудня у Білому домі заявили, що Трамп хоче якнайшвидшого розгляду питання про імпічмент у Сенаті.

Американський президент перед голосуванням у Палаті представників надіслав лист Пелосі. Він назвав розслідування щодо нього "безпрецедентним і антиконституційним зловживанням владою, яке не має аналогів у майже 250-річній історії американського законодавства". Трамп висловив думку, що і Пелосі, і вся Демократична партія стали заручниками своїх найбільш радикальних членів.