Палата представників США підтримала законопроєкт про реформу поліції, спрямований на боротьбу із системним расизмом

Після Палати представників законопроєкт має підтримати Сенат
Фото: ЕРА

Розроблений демократами проєкт закону "Про справедливу поліцію імені Джорджа Флойда" після схвалення Палати представників США має підтримати Сенат. Президент США Дональд Трамп уже пригрозив накласти вето на закон у разі його ухвалення.

Палата представників конгресу США схвалила законопроєкт про реформу поліції, розроблений демократами. Тепер його має розглянути Сенат. Про це повідомляє The Washington Post.

За проєкт закону з назвою "Закон про справедливу поліцію імені Джорджа Флойда" проголосувало 236 членів Палати представників, 181 був проти.

Президент США Дональд Трамп погрожує накласти вето на закон у разі його ухвалення.

Законопроєкт назвали на честь афроамериканця, убивство якого поліцейськими в Міннеаполісі призвело до протестів по всій країні та масових демонстрацій проти системного расизму і жорстокості поліції.

У проєкті закону, оприлюдненому на сайті Конгресу, є кілька положень, які полегшили б притягнення співробітників до відповідальності за проступки в цивільному і кримінальному суді. Новий документ забороняє поліцейським застосовувати задушливі прийоми, використовувати ордер на обшук без попередження, створює національний реєстр із відстеження неправомірних дій із боку поліції. Законопроєкт спрямовано на боротьбу із системним расизмом.

Флойд загинув 25 травня після жорсткого затримання поліцейськими. Судмедекспертиза підтвердила, що смерть настала внаслідок удушення (співробітник поліції Шовін коліном притиснув Флойда до асфальту, ставши йому на шию). Поліцейським, які брали участь у затриманні, згодом висунули обвинувачення.

Загибель Флойда спровокувала масові протести (іноді із заворушеннями й актами вандалізму) спочатку в Міннеаполісі, а потім і в усій країні.

Муніципалітет Міннеаполіса оголосив про початок розслідування фактів імовірних зловживань із боку поліції. 5 червня міська рада заборонила поліцейським використовувати будь-які задушливі прийоми або прийоми, які обмежують ділянку шиї. 7 червня дев'ятеро з 12 членів ради заявили, що проголосують за розформування департаменту поліції, щоб спільно з громадськістю створити нову модель системи безпеки.