Пашинян заявив, що Вірменія готова до переговорів щодо Нагірного Карабаху, але для їх відновлення потрібна підготовка

Пашинян: Ми готові до будь-якого розвитку подій, зокрема й до переговорів
Фото: ЕРА

Для відновлення переговорів щодо Нагірного Карабаху з Азербайджаном потрібні передумови, заявив прем'єр Вірменії Нікол Пашинян. За його словами, Єреван готовий підтримати конструктивний переговорний процес.

Вірменія готова до переговорів з Азербайджаном щодо врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху, заявив журналістам 11 серпня прем'єр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє "Новости Армении".

"Я говорив, що ми готові до будь-якого сценарію розвитку подій, зокрема й до переговорів. Водночас усі ми розуміємо, що у цій політичній ситуації для переговорів потрібен певний підготовчий етап, певні передумови й попередні умови", – заявив Пашинян.

За його словами, Вірменія висловила політичну готовність "конструктивно продовжити переговорний процес у межах політичних зобов'язань і в контексті національних інтересів".

У 1991 році за підтримки Вірменії Нагірний Карабах оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, які тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир'я і припиненням вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло понад 30 тисяч осіб.

Азербайджан уважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією.

У лютому 2018 року президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія "стала заручницею своєї загарбницької політики". За його словами, стратегічна мета Азербайджану – не тільки вирішення нагірно-карабахського конфлікту, а й повернення в Іреван (так в Азербайджані називають столицю Вірменії Єреван).

Наприкінці липня 2018 року Пашинян заявив, що Вірменія близька до війни.

"Зараз у нашому регіоні дуже напружена ситуація. Я мав на увазі агресивну політику Азербайджану. І є дуже велика ймовірність війни... Ми маємо бути готовими до війни... Я та всі вірмени, та всі у Вірменії впевнені, що у Росії є всі засоби не допустити витка нової ескалації в нашому регіоні і притримати Азербайджан від нападу на Вірменію та на Карабах", – сказав він.