Перед початком роботи на Трампа Манафорт заборгував Дерипасці і Фурсіну майже $17 млн – The New York Times

Представник Манафорта заявив, що наразі той не має боргів перед Дерипаскою
Фото: ЕРА

Пол Манафорт, який займався виборчою кампанією нинішнього президента США Дональда Трампа, у 2015 році мав зобов'язання на $7,8 млн перед компанією, пов'язаною з російським мільярдером Олегом Дерипаскою, і на $9,9 млн – перед структурою, пов'язаною з колишнім українським нардепом від Партії регіонів Іваном Фурсіним, пише The New York Times, посилаючись на фінансові звіти, подані Манафортом на Кіпрі.

Перед початком роботи у виборчому штабі Дональда Трампа Пол Манафорт заборгував російському мільярдерові Олегу Дерипасці і колишньому українському нардепу від Партії регіонів Івану Фурсіну майже $17 млн. Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на фінансові звіти за 2015 рік, подані Манафортом минулого року на Кіпрі.

Згідно з цими документами, Манафорт мав зобов'язання на $7,8 млн перед компанією, пов'язаною з Дерипаскою. Боржником була кіпрська компанія LOAV Advisers, яку створив Манафорт для спільних із Дерипаскою інвестицій.

Інша компанія Манафорта була винна $9,9 млн структурі, пов'язаній із Фурсіним.

В отриманих виданням фінансових звітах немає записів про те, що ці борги було погашено.

Дані про борги також підтверджує судовий позов Дерипаски проти Манафорта, в якому стверджували, що політтехнолог заборгував $19 млн за невдалі інвестиції в кабельне телебачення в Україні.

Дерипаска припинив судові процеси проти Манафорта наприкінці 2015 року, зазначають у публікації.

Представник американського політтехнолога Джейсон Мелоні заявив, що Манафорт зараз не має фінансових зобов'язань перед Дерипаскою чи Партією регіонів і не мав їх на момент, коли почав працювати в передвиборчому штабі Трампа.

12 травня видання Wall Street Journal писало, що мін'юст США запитував банківські дані Манафорта в межах розслідування щодо можливих таємних контактів людей з оточення Трампа з Росією під час президентських виборів 2016 року.

22 березня Associated Press повідомило, що Манафорт таємно працював на Дерипаску в інтересах президента РФ Володимира Путіна. За даними агентства, він розробив стратегію, яка передбачала дискредитацію антиросійської опозиції в пострадянських країнах.

Зазначають, що в межах цього плану в червні 2005 року Манафорт висловлював готовність "впливати на політику, ділові відносини і висвітлення подій" у США, Європі і пострадянських країнах, унаслідок чого користь мав отримати Путін. За інформацією агентства, свою стратегію Манафорт подав Дерипасці, який уклав із ним контракт на $10 млн на рік. За даними AP, контракт діяв із 2006 року і тривав щонайменше до 2009 року.

Сам Манафорт підтвердив, що працював на Дерипаску, але назвав трактування ЗМІ його роботи неприйнятним. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що йому невідомо про жодні контакти американського політконсультанта із Кремлем.

Манафорта також згадували в "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, яку оприлюднили в серпні 2016 року.

У 1976 році Манафорт працював у команді президента США Джеральда Форда. У 1980 році Манафорт був консультантом у виборчій кампанії Рональда Рейгана, потім працював у штабах Джорджа Буша – старшого і Боба Доула.

У 2000-х роках Манафорт, який консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Януковича, співпрацював із холдингом Ріната Ахметова СКМ.

Із березня до серпня 2016 року займався виборчою кампанією Трампа.