Під час розчленовування журналіста Хашоггі саудівський чиновник радив присутнім слухати музику

ЗМІ повідомляють, що Хашоггі вбили в кабінеті консула Саудівської Аравії
Фото: ЕРА

У розпорядженні турецької влади є аудіозаписи, зроблені в момент убивства і розчленування опозиційного журналіста Джамала Хашоггі, стверджують Yeni Şafak і Al Jazeera. Чоловіка було вбито за сім хвилин після того, як він увійшов на територію Генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі, стверджують ЗМІ.

Спеціальні агенти, скеровані Ер-Ріядом, напали на журналіста Джамала Хашоггі відразу після того, як він зайшов у Генеральне консульство Саудівської Аравії у Стамбулі, його вбивство тривало сім хвилин. Про це 17 жовтня повідомила арабська служба телеканала Al Jazeera.

За інформацією джерела телеканала, у розпорядженні турецьких слідчих є аудіозапис, що підтверджує цю інформацію.

Журналіста не допитували, йому ввели наркотик і почали розчленовувати його тіло, поки він був ще живим, стверджує співрозмовник. Керував процесом глава саудівської служби судової експертизи Салах Мохаммед аль-Тубейгі. У процесі розчленовування він радив присутнім "слухати музику".

Турецьке видання Yeni Şafak підтверджує інформацію Al Jazeera і наводить інші подробиці. Джерело газети, ознайомлене з аудіозаписом, розповіло, що вбивство і розчленування відбувалося в кабінеті генерального консула Саудівської Аравії Мухаммеда аль-Утейбі. Журналісту спочатку відрізали пальці, а потім відокремили голову від тулуба.

Аль-Утейбі, як випливає з аудіозапису, почав обурюватися, вимагаючи перенести розправу з Хашоггі за межі дипмісії, він говорив, що на нього "чекають неприємності". На це один з убивць відповів, що консулу краще помовчати, якщо він хоче залишитися живим.

Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року після того, як вирушив у Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі для отримання документів про розлучення. Наречена чекала його під будівлею протягом 11 годин, але він не вийшов. У консульстві заявили, що Хашоггі провів там недовгий час, після чого покинув дипустанову.

13 жовтня ЗМІ повідомляли, що годинник Хашоггі записав його вбивство – перед тим як увійти в консульство, журналіст перевів у режим запису синхронізований із його телефоном Apple Watch, телефон залишився в нареченої.

16 жовтня турецькі правоохоронці провели обшук у консульстві. Повідомляли, що під час слідчих дій було виявлено "певні докази", які свідчать, що там було вбито Хашоггі.

Щонайменше п'ятеро людей, яких турецька поліція підозрює у справі про зникнення Хашоггі, пов'язані зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом ібн Салманом, писало видання The New York Times.

59-річний Хашоггі неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца і міністра оборони країни. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію у 2017 році після арешту кількох близьких друзів.