Підозрювані в отруєнні Скрипалів – співробітники спецслужб. Їх видає характерна риторика, поведінка, подання матеріалу – ветеран зовнішньої розвідки Богдан

Богдан: Великобританія, ЄС і США не спустять просто так ситуацію в Солсбері
Фото: radiosvoboda.org

Спроби Олександра Петрова та Руслана Боширова, підозрюваних в отруєнні колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля, пояснити мету візиту в Солсбері не витримують жодної критики, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

Підозрювані в отруєнні колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля Олександр Петров і Руслан Боширов – це співробітники спецслужб, яких під час інтерв'ю із головним редактором Russia Today Маргаритою Симоньян видавали характерна риторика, поведінка і подання матеріалу, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

"У Великобританії [президент РФ Володимир] Путін провалився і він це прекрасно розуміє. Очевидно, що за подією у Солсбері стоять російські спецслужби – ГРУ. Навряд чи британці говорили б про це, не маючи вагомих підстав. Використання хімічної зброї призвело до справді серйозного резонансу. Британія хоче розібратися із грошима російських олігархів, які зберігаються на її території. Це стосується і Путіна. Великобританія, ЄС і США не спустять просто так ситуацію в Солсбері. Адже фактично в країні – члені НАТО сталася хімічна атака. Спочатку країни Альянсу відреагували дипломатично, а зараз переходять до санкцій. Плюс у світі формується остаточне уявлення про режим Путіна. Також варто звернути увагу на ситуацію в самій РФ, де проблеми в економіці та обороноздатності країни, – якими грізними, на перший погляд, виглядали їхні збройні сили", – наголосив Богдан.

За його словами, російська сторона намагається маніпулювати громадською думкою в Росії і за кордоном.

"Ясна річ, що це інтерв'ю було організовано за вказівкою Путіна. Спроби їх двох пояснити мету візиту в Солсбері не витримують жодної критики. І, зрозуміло, Росія їх нікому не видасть. Це інтерв'ю – спроба якось виправдатися і маніпулювати громадською думкою як у РФ, так і за кордоном. Це типовий метод не тільки для Росії, але і для СРСР. Потрібно розуміти, що демонструючи готовність йти на поступки, РФ намагається відкинути всі обвинувачення у свою адресу. Підозрювані в отруєнні Скрипалів – співробітники спецслужб. Їх видає характерна риторика, поведінка, подання матеріалу. Взагалі російська військова розвідка завжди відрізнялася своєю агресивністю. Тим більше, це було бойове завдання. А зовнішність часто буває оманливою. До того ж, із ними ретельно працюють психологи. Ось люди подивилися це інтерв'ю, і не сприймають їх як співробітників спецслужб", – резюмував Богдан.

Скрипаля і його дочку Юлію отруїли нервово-паралітичним агентом "Новачок" у березні 2018 року в британському Солсбері. Жінку виписали з лікарні у квітні, а колишнього шпигуна – у травні.

Лондон стверджує, що "Новачок" розробили в Росії. Москва цю інформацію заперечує.

5 вересня в прокуратурі Британії назвали імена підозрюваних у нападі на Скрипалів, це росіяни Петров і Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей заявила, що вони є офіцерами Головного розвідувального управління Генштабу РФ.

Вона додала, що Великобританія не буде просити РФ про екстрадицію підозрюваних. За словами Мей, Лондон надав європейський ордер на їх арешт і незабаром видасть "червону картку" Інтерполу.

Видання The Sun писало 6 вересня, що Петров і Боширов – не справжні імена, водночас секретна служба Великобританії має достовірні дані цих людей.

11 вересня Daily Express повідомило, що отруювачів Скрипаля видав завербований російський агент. 12 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що обоє підозрюваних в отруєнні колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його дочки – цивільні особи. Глава Кремля додав, що ці люди "самі з'являться і про себе розкажуть".

У розмові з головним редактором Russia Today Маргаритою Симоньян, оприлюдненій 13 вересня, Петров і Боширов сказали, що прибули в Солсбері на екскурсію і що Олександр Петров і Руслан Боширов – їхні справжні імена і вони не працюють на Головне розвідуправління Генштабу РФТакож вони заявили, що отруйних речовин у них із собою під час поїздки до Великобританії не було.