Подруга екс-президента Південної Кореї отримала три роки в'язниці

Чхве Сун Сіль спровокувала імпічмент президента країни минулого року
Фото: EPA

Подруга колишнього президента Південної Кореї Пак Кин Хе – Чхве Сун Сіль використовувала свої владні зв'язки, щоб вимагати від керівництва вишу, де навчалася її дочка, оцінок за роботи, яких та насправді не здавала.

Подругу колишнього президента Південної Кореї Пак Кин Хе – Чхве Сун Сіль, яка стала фігурантом корупційного скандалу, що розгорівся у країні, засуджено до трирічного тюремного ув'язнення за незаконний тиск на університет, де навчалася її дочка Чон Ю Ра. Про це повідомило агентство Yonhap.

Слідство встановило, що Чхве Сун Сіль використовувала свої зв'язки із президентом, щоб вимагати від керівництва вишу прихильності до дочки. Зокрема її обвинувачують у змові з адміністрацією навчального закладу, метою якої був вступ її дочки. Пізніше вона також, як стверджують, вимагала від викладацького складу ставити Чон Ю Ра оцінки за роботи, яких та насправді не здавала.

Це перший обвинувальний вирок щодо Чхве Сун Сіль. У суді наразі є ще кілька справ, за якими щодо неї висунуто окремі обвинувачення.

Вона є основним фігурантом корупційного скандалу, що розгорівся в Республіці Корея у 2016 році. Слідство встановило, що вона, не обіймаючи жодних державних посад, була посвячена в деталі керування країною і втручалася в перебіг ухвалення політичних рішень на найвищому рівні, зокрема призначення міністрів і посилення конфронтації з КНДР.

Окрім того, Чхве Сун Сіль, використовуючи свій вплив, примусила низку південнокорейських корпорацій робити багатомільйонні пожертви до пов'язаних із нею фондів – Mir і K-Sports, унаслідок чого ці фінансові організації отримали 80 млрд вон ($72 млн).

Чхве Сун Сіль було затримано прокуратурою за обвинуваченням у шахрайстві 31 жовтня 2016 року, а 3 листопада окружний суд Сеула видав ордер на її арешт.

У підсумку у грудні 2016 року парламент країни оголосив про імпічмент Пак Кин Хе, а 10 березня 2017 року це рішення підтвердив Конституційний суд країни. 30 березня екс-президента було заарештовано і поміщено до слідчого ізолятора.

Проти неї було висунуто цілу низку обвинувачень, зокрема в корупції, перевищенні посадових повноважень, здирництві і розголошенні державної таємниці.