Помер багаторічний президент Бурунді Нкурунзіза. Кілька років тому він занулив свої президентські строки

Нкурунзіза незадовго до смерті призначив себе "верховним вождем патріотизму"
Фото: ЕРА

Офіційною причиною смерті 55-річного президента Бурунді П'єра Нкурунзізи назвали серцевий напад. ЗМІ пишуть, що дружина покійного проходить лікування від COVID-19.

Помер президент африканської держави Бурунді П'єр Нкурунзіза, про це повідомив у Twitter уряд країни.

Причиною смерті 55-річного глави держави назвали серцевий напад. Нкурунзізі стало зле 6 червня після волейбольного матчу, його доправили до лікарні міста Карузі. Наступного дня його самопочуття покращилося, проте 8 червня він раптово помер.

У країні оголосили семиденну жалобу.

Як повідомляє ВВС, дружина Нкурунзізи Деніз цими днями проходить лікування в Кенії від коронавірусної інфекції. Сам президент заперечував небезпеку COVID-19 і вигнав із країни місію Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Нкурунзіза став президентом Бурунді 2005 року. 2015-го він оголосив про намір балотуватися на третій строк, що призвело до масових протестів. Президент заявив, що строки зануляють, оскільки на цю посаду його раніше призначав парламент, а не народ. Уряд Бурунді придушив хвилю протестів; заарештували 18 високопоставлених керівників збройних сил і поліції, яких обвинуватили у спробі повалення президента.

2020 року Нкурунзіза відмовився йти на четвертий строк, висунувши своїм наступником Евариста Ндаїшиміє. У травні той виграв президентські вибори, його каденція розпочнеться в серпні. Нкурунзіза мав обійняти нову посаду – "верховного вождя патріотизму".

Обов'язки президента виконуватиме президент Національних зборів Паскаль Ньябенда.

Бурунді – одна з найбідніших країн світу. За даними Світового банку, 71,8% населення живе менш ніж на $1,9 на день. В ООН Бурунді систематично голосувала проти резолюцій про мілітаризацію Росією Криму і Севастополя.