Помпео привітав рішення Великобританії ввести нові санкції проти Росії

Помпео прокоментував нові санкції Великобританії. Під обмежувальні заходи потрапили громадяни Росії, М'янми і Саудівської Аравії
Фото: EPA

Глава Держдепартаменту США Майк Помпео, коментуючи запровадження Великобританією нових санкцій, назвав Штати та Сполучене Королівство світовими лідерами із захисту прав людини.

Держсекретар США Майк Помпео привітав рішення Великобританії ввести санкції проти 47 іноземних громадян, зокрема 25 росіян, згідно із "законом Магнітського". Про це він написав у Twitter 6 липня.

"Ми вітаємо встановлення Великобританією глобального санкційного режиму прав людини, який сприятиме відповідальності за серйозні порушення свобод. Великобританія є світовим лідером і нашим близьким партнером у просуванні та захисті прав людини", – заявив Помпео.

Про введення санкцій у межах "закону Магнітського" міністерство закордонних справ Великобританії повідомило 6 липня. У список із 47 осіб увійшло 25 громадян Росії, яких Сполучене Королівство вважає причетними до смерті адвоката, співробітника компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського, а також інші чиновники, причетні, на думку Лондона, до порушень прав людини. Зокрема, під британські санкції потрапили голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, заступник генпрокурора РФ Віктор Гринь, заступник міністра внутрішніх справ Олексій Анічин та інші.

Крім того, у переліку є громадяни М'янми і Саудівської Аравії.

1 травня 2018 року Палата громад парламенту Британії ухвалила в останньому читанні закон про санкції та відмивання грошей, включивши в нього "поправку Магнітського", що накладає заборони на видавання віз і заморожує активи тих, хто несе відповідальність за грубі порушення прав людини. У 2019 році міністр закордонних справ Домінік Рааб заявляв, що і після Brexit Великобританія зможе застосовувати "поправку Магнітського".

Закони, названі на честь юриста Сергія Магнітського, який помер 2009 року в слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років, ухвалено у США, Канаді та низці держав ЄС.