Помпео сподівається на швидке відновлення переговорів із КНДР щодо денуклеаризації

Помпео сподівається зустрітися з міністром закордонних справ КНДР
Фото: EPA

Певну роботу з підготовки переговорів із Північною Кореєю про денуклеаризацію було проведено, але їх дати поки не визначено, повідомив держсекретар США Майк Помпео.

Держсекретар США Майк Помпео сподівається на швидке відновлення переговорів із Північною Кореєю про денуклеаризацію. Про це він сказав журналістам у літаку під час візиту до Таїланду 30 липня, пише Associated Press.

Він зазначив, що певну роботу з підготовки переговорів було проведено, але їх дати поки не визначили.

Помпео заявив, що сподівається зустрітися в Бангкоку з міністром закордонних справ КНДР Лі Йон Хо.

Із 2006 року Північна Корея здійснила шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет. Проти країни ввели санкції Євросоюз, Рада Безпеки ООН, США і низка країн, обмежувальні заходи неодноразово розширювали.

12 червня 2018 року президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин провели 35-хвилинну зустріч тет-а-тет на острові Сентоса в Сінгапурі. За підсумками американсько-північнокорейського саміту, що відбувся цього самого дня, сторони підписали угоду. У документі зазначено, що США нададуть КНДР гарантії безпеки, Північна Корея підтвердила прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова.

27–28 лютого 2019 року у в'єтнамському Ханої відбувся другий американсько-північнокорейський саміт за участю Трампа та Кім Чен Ина. Президент США під час саміту сказав, що постарається досягти з лідером КНДР домовленостей щодо денуклеаризації, а потім "перетворити Північну Корею на економічний центр". Сторони не досягли угоди.

13 квітня Кім Чен Ин заявив, що чекає від США продовження переговорів про денуклеаризацію до кінця року. У червні лідери двох країн обмінялися листами.

30 червня 2019 року президенти США Дональд Трамп і Південної Кореї Мун Чже Ін, а також лідер Північної Кореї Кім Чен Ин зустрілися в Пханмунджомі – селі в демілітаризованій зоні на кордоні КНДР і Південної Кореї. Трамп перетнув демаркаційну лінію і ступив на землю КНДР. Він став першим американським президентом, який побував у Північній Кореї. Сторони домовилися створити групу переговірників від двох країн, які будуть уповноважені займатися питаннями денуклеаризації.

В інтерв'ю Bloomberg 26 липня Помпео заявив, що влада країни все ще готова до переговорів про денуклеаризацію з Північною Кореєю попри те, що КНДР продовжує випробування ракет.