Помпео заявив, що "караван мігрантів" не перетне кордону США

Мігранти з Гондурасу дійшли до Мексики
Фото: ЕРА

Сполучені Штати стурбовані тим, що рух "каравану мігрантів" Центральною Америкою супроводжують спалахи насильства, організатори маршу переслідують політичні мотиви. Про це заявив держсекретар США Майк Помпео.

Тисячам нелегальних мігрантів із Гондурасу та інших країн, які здійснюють "небезпечну подорож" Америкою, не вдасться потрапити у США. Про це, пославшись на позицію президента Дональда Трампа, заявив 21 жовтня держсекретар США Майк Помпео. Його цитує прес-служба Державного департаменту.

"Караван мігрантів" порушив закони та суверенітет Гватемали і Мексики, кордони яких він перетнув, уважає Помпео.

Він також висловив стурбованість, що учасники маршу можуть стати жертвами контрабандистів і торгівців людьми.

"Ми глибоко стурбовані насильством, яке провокують деякі учасники цього походу, а також очевидною політичною мотивацією групи організаторів каравану", – підкреслив держсекретар.

У США вважають, що Мексика репатріює порушників міграційного законодавства, а випадки подавання клопотань про надання притулку буде розглянуто в межах закону, зазначив Помпео.

Він привітав співробітництво Мексики з Управлінням Верховного комісара ООН із питань біженців (УВКБ) із протидії масовому напливу біженців. "Сполучені Штати готові допомогти уряду Мексики в цих зусиллях", – підкреслив глава Держдепартаменту США.

Понад 5 тис. осіб кілька днів іде караваном із Гондурасу до кордонів США. Більшість мігрантів потрапила в Мексику в обхід пунктів пропуску. Учасники походу пояснюють, що приводом до нього стали злидні і насильство в Гондурасі.