Помпео звинуватив владу Ірану і Китаю у спробі приховати масштаб поширення коронавірусу

Помпео: Журналістів The Wall Street Journal, які намагалися дістати достовірну інформацію про спалах захворювання, вислали з Китаю
Фото: ЕРА

Іран і Китай мають розповісти правду про справжні масштаби поширення коронавірусу та співпрацювати з міжнародними організаціями, заявив державний секретар США Майк Помпео.

Державний секретар США Майк Помпео звинуватив владу Китаю та Ірану у спробі приховати масштаб поширення коронавірусу в цих країнах. Про це повідомило агентство Associated Press 25 лютого.

Помпео підкреслив, що журналістів американського видання The Wall Street Journal, які намагалися дістати достовірну інформацію про спалах захворювання, вислали з Китаю.

Держсекретар також заявив, що іранська влада має розповісти правду про ситуацію у своїй країні на тлі інформації, що масштаби поширення коронавірусу там набагато значніші, ніж визнано офіційно.

Він висловив думку, що, якщо не приховувати інформації та виконувати необхідні дослідження, китайські медики й медики в інших країнах були б набагато краще підготовлені до розв’язання цієї проблеми.

Помпео додав, що всі країни, зокрема Іран, мають розповісти правду про коронавірус і співпрацювати з міжнародними організаціями.

24 лютого депутат іранського парламенту Ахмад Аміріабаді Фарахані заявив, що в Ірані коронавірус убив уже 50 осіб. Він сказав, що уряд Ірану не дозволяє поширювати новини про коронавірус, щоб люди не зазнавали стресу.

Станом на 25 лютого, за офіційними даними, коронавірусом в Ірані заразилося 95 осіб, 15 із них померли. Заступник міністра охорони здоров'я Ірану Ірадж Харірчі підтвердив, що в нього діагностували коронавірусну інфекцію.

Наприкінці грудня 2019 року в китайському місті Ухань (провінція Хубей) із населенням 11 млн людей уперше підтвердили новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє атипову пневмонію (спочатку вірус дістав назву 2019-nCoV). 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

Станом на 26 лютого в Китаї від нового коронавірусу померло 2715 осіб, заразилося 78 064, вилікували 29 745. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за межами материкового Китаю зареєстровано 2459 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію у 33 країнах. За добу – 390 нових випадків. Загальна кількість загиблих становить 34 людини

На території України захворілих немає.