Порошенко: У Кремля немає наміру зупинитися. Через те, що Росію не покарали після Грузії, з'явилася Україна

Порошенко: Україна запропонувала додати пункт "Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України" до порядку денного
Фото: ЕРА

Президент України Петро Порошенко заявив, що російську агресію може зупинити тільки жорстка політика санкцій.

Кремль не припинить агресії та експансіоністської політики, поки не зіткнеться з єдиною позицією світової спільноти і його не буде покарано за його дії. Про це заявив президент України Петро Порошенко, виступаючи 26 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Саме через те, що не було покарання після Грузії, з'явилася Україна. Після [отруєного полонієм екс-співробітника ФСБ Олександра] Литвиненка з'явився [отруєний "Новачком" колишній російський розвідник Сергій] Скрипаль. Після Алеппо з'явився Ідліб. У Кремля немає наміру зупинитися. Після окупації Криму вони хочуть захопити Азовське море", – заявив він.

Президент зазначив, що Росія зловживає правом вето в Радбезі ООН.

"Саме тому Україна запропонувала додати пункт "Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України" до порядку денного поточної сесії Генеральної Асамблеї", – підсумував Порошенко.

Росія анексувала Крим і Севастополь після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією та проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року.

Після цього низка західних країн, зокрема США, Канада та ЄС, запровадили санкції проти РФ. Обмежувальні заходи неодноразово продовжували і посилювали.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація з правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

Презентуючи доповідь місії ООН 13 вересня, глава моніторингової місії ООН із прав людини Фіона Фрейзер заявляла, що у Криму випадків порушень прав людини не розслідують, а 86% обшуків та рейдів припадають на кримських татар.