Посольство РФ назвало "брехливими інсинуаціями" публікацію про підготовку замаху на чеських чиновників. МЗС Чехії відповіло нотою

У посольстві РФ вважають, що в Чехії триває інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію Росії
Фото: Посольство России в Чехии / Facebook

26 квітня чеське видання Respekt опублікувало розслідування, у якому стверджували, що три тижні тому у Прагу прибув співробітник однієї з російських спецслужб із дипломатичним паспортом, у якого із собою могла бути отрута рицин для отруєння деяких чеських чиновників. Російське посольство у Празі назвало публікацію домислами і закликало дати їй "відповідну оцінку", але у МЗС Чехії відповіли, що не будуть втручатися в роботу журналістів.

Російське посольство у Празі надіслало ноту у МЗС Чехії після виходу статті у чеському виданні Respekt про ймовірну спробу російської влади отруїти двох чеських політиків. Про це дипломатичне відомство повідомило у Facebook 27 квітня.

26 квітня Respekt опублікувало розслідування, у якому стверджували, що три тижні тому у Прагу прибув співробітник однієї з російських спецслужб із дипломатичним паспортом, у якого із собою могла бути отрута рицин для отруєння деяких чеських чиновників, зокрема мера чеської столиці Зденека Гржиба і голови адміністрації 6-го району Праги Ондржея Коларжа.

"Посольство Росії в Чехії категорично відкидає такі обурливі та брехливі інсинуації. Домисли, що містяться в публікації, не мають під собою абсолютно жодного підґрунтя", – ідеться в заяві.

На думку російських дипломатів, публікація є продовженням інформаційної кампанії, спрямованої на дискредитацію РФ і "нав'язування її ворожого образу чеській громадськості".

"Такі примітивні провокаційно-пропагандистські прийоми, що суперечать елементарній журналістській етиці, не можуть викликати нічого, крім відрази. Очікуємо, що згаданій ганебній публікації в Чехії дадуть відповідну оцінку", – зазначили в посольстві.

28 квітня прессекретарка МЗС Чехії Зузана Штихова сказала журналістам, що російська нота є "недоречною спробою порушити свободу преси", повідомило агентство České noviny. Вона розповіла, що міністерство надіслало свою ноту в російське посольство, в якій вказало, що Чехія не буде втручатися в роботу журналістів, і нагадала про Договір про дружні відносини між Чехією та Росією, в якому обидві сторони зобов'язалися не втручатися у внутрішні справи одна одної.

Коментуючи публікацію Respekt, Штихова підтвердила, що "приблизно три тижні тому у Прагу з відрядження повернувся належно акредитований російський дипломат, якого його колеги дійсно забрали з аеропорту". Інших деталей МЗС не буде коментувати, це питання спецслужб, додала речниця відомства. Посольство Росії в Чехії спростувало цю інформацію.

"Із середини березня жоден із дипломатичних співробітників посольства Росії в Чехії не прибував у празький аеропорт", – ідеться в повідомленні дипломатів у Facebook.

Коларж був одним з ініціаторів демонтажу у Празі пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву, а Гржиб перейменування площі перед посольством Росії на честь убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова. Після прибуття кілера, за даними Respekt, Коларжа і Гржиба взяли під охорону.

Напруга у відносинах Чехії та Росії виникла після того, як у Празі 3 квітня демонтували пам'ятник Конєву. Коларж пожартував, що зробили це через недотримання карантину, оскільки Конєв був без маски. Чеська влада заявляла, що планує помістити пам'ятник, який раніше часто обливали фарбою, у Музей пам'яті XX століття.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу написав лист чеській владі, вимагаючи передання пам'ятника Росії. Слідчий комітет РФ порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу за ч. 3 ст. 354.1 Кримінального кодексу РФ (осквернення символів військової слави Росії, вчинене публічно). У МЗС Чехії назвали дії Слідкому втручанням у внутрішні справи.

У Чехії до Конєва ставляться неоднозначно через його причетність до придушення Празької весни у серпні 1968 року. 2018 року Чехія визнала ці події вторгненням і окупацією.