"Прагнули посіяти розбрат". Сенат США попросить у Facebook інформацію про купівлю реклами Росією

Член комітету з розвідки Сенату США Адам Шифф заявив, що представники Facebook можуть дати свідчення Конгресу
Фото: EPA

Зміст реклами, купленої РФ у Facebook перед виборами у 2016 році, підтверджує, що росіяни прагнули розділити американських громадян зі спірних питань та посіяти ворожнечу, заявили у комітеті з розвідки Сенату США.

Сенат США попросить у Facebook додаткову інформацію про купівлю реклами для розслідування можливого впливу Росії на президентські вибори у США у 2016 році шляхом публікації політичних рекламних оголошень у соціальній мережі. Про це заявив член комітету з розвідки Сенату Адам Шифф у інтерв'ю ABC News.

За словами Шиффа, комітет обговорює, яку юридичну процедуру для цього використати, але Facebook, на його думку, навряд чи відмовиться надати інформацію, щоб не провокувати конфлікту.

Шифф додав, що комітет із розвідки вже дістав деякі дані, але ще існує багато питань щодо цієї теми. За його словами, зміст реклами, замовленої на Facebook перед виборами у 2016 році, показує, що "росіяни дійсно прагнули розділити громадян США, прагнули посіяти розбрат, поставити в опозицію американців із найбільш спірних питань".

Шифф наголосив, що цим фактом повинні бути обурені "всі американці – патріоти обох партій".

За його словами, представники соціальної мережі повинні дати свідчення Конгресу США.

6 вересня директор служби безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що майже два роки Facebook-акаунти з Росії купували й поширювали у соцмережі політичну рекламу. Згодом Facebook заблокував усі ці сторінки, оскільки в соцмережі заборонені фейкові облікові записи.

Стамос зазначив, що більшість цих оголошень не стосувалася теми президентських виборів у США або конкретних кандидатів. Однак через ці акаунти поширювали провокаційні повідомлення, що зачіпають теми ЛГБТ, імміграції, права на зброю.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в перебіг президентських виборів у країні. У Кремлі ці обвинувачення назвали "нісенітницею".

10 грудня ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалася у президентські вибори у США з метою допомогти кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу здобути перемогу над представником Демократичної партії Гілларі Клінтон. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав такі обвинувачення "непристойними".

В опублікованій доповіді американської розвідки йдеться, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію щодо втручання у вибори у США.