Представники Facebook і Twitter візьмуть участь у слуханнях Сенату про втручання РФ у вибори у США

Засідання комітету Сенату пройде 1 листопада
Фото: ЕРА

У Facebook і Twitter заявили, що співпрацюють з американськими законодавцями в межах розслідування про втручання Росії у президентські вибори у США.

Компанії Facebook і Twitter погодилися взяти участь у слуханнях комітету з розвідки Сенату США про втручання РФ в американські президентські вибори 2016 року, повідомляє видання The Hill.

Для давання свідчень було запрошено також представників Google, проте в компанії поки не підтвердили своєї участі в засіданні комітету, яке заплановано на 1 листопада.

У Facebook і Twitter заявили, що вони співпрацюють з американськими законодавцями в межах розслідування.

"Як ми зазначали в нашому блозі минулого тижня, ми беремо участь у цих розслідуваннях щодо російського втручання у вибори 2016 року", – ідеться в заяві представника Twitter. За його словами, компанія "продовжить сприяти розслідуванням і ділитися з громадськістю деталями одержаних висновків".

6 вересня директор служби безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що протягом майже двох років Facebook-акаунти з Росії купували і поширювали в соцмережі політичну рекламу. Згодом Facebook заблокував усі ці сторінки, оскільки у соцмережі заборонені фейкові облікові записи.

Стамос зазначив, що більшість цих оголошень не стосувалася теми президентських виборів у США або конкретних кандидатів. Однак через ці акаунти поширювали провокаційні повідомлення, які зачіпають теми ЛГБТ, імміграції, права на зброю.

22 вересня засновник Facebook Марк Цукерберг заявив, що команда Facebook передасть Конгресу США дані про придбання реклами обліковими записами, пов'язаними з Росією. Мова йде про 3 тис. рекламних оголошень.

4 жовтня телеканал CNN повідомив, що проплачену Росією рекламу у Facebook було націлено на головні для тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа штати.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в процес президентських виборів у країні. У Кремлі ці обвинувачення назвали "нісенітницею".

10 грудня ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалася у президентські вибори у США з метою допомогти кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу здобути перемогу над представником Демократичної партії Гілларі Клінтон. Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав такі обвинувачення "непристойними".

В опублікованій доповіді американської розвідки йдеться, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію щодо втручання у вибори у США.