Прем'єрка Молдови Санду відвідає Україну 11 липня

Санду: У Молдови та України схожий політичний досвід

Фото: Maia Sandu / Facebook

Глава уряду Молдови Мая Санду вважає, що тісна співпраця України й Молдови позитивно позначиться на ситуації з безпекою регіону та на житті громадян обох країн. Після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Києві вона відвідає Берлін.

Прем'єр-міністерка Молдови Мая Санду 11 липня приїде в Україну на запрошення президента Володимира Зеленського. Про це вона написала у Facebook сьогодні.

"Дякую президентові України за запрошення й готовність зустрітися в такі стислі терміни. У Молдови та України схожий політичний досвід, особливо в тому, що стосується боротьби з корупцією, побудови демократичних і функціональних держав, орієнтованих на розв'язання проблем громадян", – зазначила прем'єр-міністерка.

Санду вважає, що тісна співпраця Молдови та України матиме позитивні наслідки "як для безпеки в регіоні, так і для життя громадян в обох країнах".

Вона зазначила, що після візиту в Київ відвідає Берлін, де 16 липня зустрінеться з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

8 червня, після того як Конституційний суд Молдови вирішив, що парламент країни слід розпустити через нездатність протягом 90 днів сформувати уряд, на екстреному засіданні парламенту депутати обрали уряд країни, призначивши прем'єр-міністеркою лідерку партії "Дія і солідарність" (PAS, входить до блоку Acum) Маю Санду. Європейський союз заявив, що готовий працювати з новим урядом Молдови.

До 14 червня в Молдові діяло два уряди – Санду й Павела Філіпа.

14 червня Демократична партія Молдови відмовилася від влади, а уряд Філіпа пішов у відставку у повному складі.

15 червня Конституційний суд Молдови скасував свої рішення про нелегітимність дій парламенту, які призвели до появи двох урядів і політичної кризи.

У червні Санду заявляла, що сподівається на допомогу України у питанні Придністров'я і хотіла б перейняти досвід України та Румунії у боротьбі з корупцією.