Президент Microsoft заявив, що за атакою вірусу WannaCry стояла Північна Корея

Сміт зазначив, що кібератаки, організовані державами, стали частішими й серйознішими
Фото: EPA

Урядам країн світу потрібно скласти "цифрову Женевську конвенцію" для захисту громадян від кібератак, уважає президент Microsoft Бред Сміт.

За поширенням у всьому світі вірусу WannaCry стояла Північна Корея, сказав президент Microsoft Бред Сміт у інтерв'ю телеканалу ITV.

Він зазначив, що на цьому етапі "всі спостерігачі, які в курсі справи, дійшли висновку, що WannaCry був створений Північною Кореєю, яка використовувала кіберінструменти або зброю, викрадену в Агентства національної безпеки США".

Сміт додав, що кібератаки, організовані державами, стали частішими і серйознішими.

Президент Microsoft сказав, що урядам країн світу потрібно скласти "цифрову Женевську конвенцію", у якій буде визначено, що такі атаки щодо цивільних осіб, особливо в мирний час, – це порушення міжнародного права.

Творці вірусу WannaCry, який уразив комп'ютери у 150 країнах світу, вимагали від своїх жертв викуп розміром $300 у біткоінах для розблокування системи. Якщо гроші не надходили на web-гаманець у домовлений термін, суму викупу збільшували до $600.

Першими від "вірусу-здирника" WanaCrypt0r 2.0 постраждали лікарні Британії та найбільші компанії у сфері телекомунікацій та газопостачання Іспанії.

Водночас система розпізнавання вірусів компанії Symantec заявила, що атака була націлена переважно на Росію, Україну й Тайвань.

15 травня активність WannaCry пішла на спад.