Принц Чарльз заявив, що не висловлюватиметься на гострі теми, коли стане королем

Принцу Чарльзу 14 листопада виповниться 70 років
Фото: ЕРА

Спадкоємець британського трону принц Чарльз, який веде активну громадську діяльність, заявив, що в ролі монарха зобов'язаний буде діяти в межах "конституційних параметрів".

Спадкоємець британського трону принц Уельський Чарльз заявив у інтерв'ю ВВС, що не висловлюватиметься на суспільно-політичні теми, коли стане королем. 

Телерадіокомпанія нагадує, що багато років принц Чарльз у виступах порушує такі теми, як охорона навколишнього середовища, зміни клімату, сучасна архітектура і гомеопатична медицина. Крім того, він не раз звертався до членів уряду з питаннями, які його хвилювали, що багато хто сприймав як втручання в діяльність міністрів.

На запитання, чи буде його громадська діяльність продовжуватися і після сходження на престол, Чарльз відповів: "Ні, не буде. Я не настільки дурний. Я усвідомлюю, що бути монархом – це абсолютно окрема справа".

У документальному фільмі, який знімає ВВС із нагоди 70-річчя принца Уельського, він зазначив, що, коли стане королем, буде зобов'язаний діяти в межах "конституційних параметрів".

Чарльз є першим у черзі на британський престол.

Видання Mirror писало, що Єлизавета II готується зректися престолу у 95 років. За інформацією Daily Mail, є ймовірність, що вона може запросити Акт про регенство, який передбачає, що Чарльз стане принцом-регентом, узявши на себе монарші зобов'язання.

Церемонія коронації Єлизавети ІІ відбулася 2 червня 1953 року, але фактично вона стала королевою 6 лютого 1952 року – в день смерті батька, короля Георга VI. Як монарх, який найдовше перебуває на троні, Єлизавета II перевершила королеву Вікторію у 2015 році.

У лютому 2017 року вона відсвяткувала "сапфіровий" ювілей – 65 років перебування на троні.