"Програв найважливіший матч начисто". Бєлковський прогнозує звільнення патріарха Кирила з посади глави РПЦ

Бєлковський: Особливо невдалим був візит патріарха Кирила (на фото) у Стамбул 31 серпня
Фото: patriarchia.ru

Патріарх Кирило не влаштовує президента РФ Володимира Путіна, бо є священнослужителем епохи, коли Путін "був ніким і нічим", уважає російський політолог Станіслав Бєлковський.

Предстоятель Російської православної церкви (РПЦ) Кирило покине посаду через надання автокефалії православній церкві в Україні. Таку думку у Facebook висловив 9 жовтня російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Мені здається, зроблено перший крок до проводів на відпочинок патріарха Кирила. Це було б цілком логічно. Предстоятель, якого завжди вважали сильним церковним дипломатом, програв цей найважливіший матч начисто. Особливо невдалим був візит патріарха Кирила у Стамбул 31 серпня 2018-го. Коли предстоятель РПЦ морочив голову патріарху Варфоломію, переважно суто світськими жахалками. Типу того, що український народ мріє повернутися під крило Росії", – написав він.

За словами політолога, наступником Кирила може стати митрополит Псковський і Порховський Тихон (Шевкунов), у якому зацікавлений президент РФ Володимир Путін.

"Для Путіна 60-річний владика Тихон – абсолютно свій. А 72-річний Кирило, як би він не стелився перед світською владою, своїм у дошку ніколи не був і не стане – він священоначальник колишнього призову, із тієї епохи, коли Володимир Володимирович ще був ніким і нічим", – зазначив Бєлковський.

9 жовтня у Стамбулі розпочався триденний синод Вселенського патріархату. Засідання проходить у закритому режимі, його порядку денного офіційно не оголошували. За даними "ВВС News Україна", буде розглянуто питання про надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Кирила обрали патріархом Московським і всієї Русі 27 січня 2009 року.