Прокуратура Грузії кваліфікувала протести під парламентом як спробу насильницького захоплення влади

Приблизно 240 осіб було поранено на вулицях Тбілісі в ніч на 21 червня, багато з них дало свідчення
Фото: ЕРА

Одному депутату парламенту Грузії оголошено підозру у справі про масові заворушення у Тбілісі, які сталися 2021 червня. Про це йдеться в повідомленні грузинської Генпрокуратури.

Генеральна прокуратура Грузії кваліфікувала масову акцію протесту біля парламенту 20–21 червня як спробу захоплення влади. Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

"20–21 червня група осіб мала намір насильно повалити уряд і захопити владу за допомогою заколоту", – стверджують у прокуратурі.

Підозру оголошено депутату парламенту Ніканору Мелії, якого слідчі вважають одним з організаторів і керівників заворушень. Найближчим часом кількість підозрюваних зросте, свідчення вже дало приблизно 60 осіб, зазначили в Генпрокуратурі.

Одночасно триває справа про ймовірне зловживання владою з боку поліції під час розгону протестувальників у Тбілісі. Опитано приблизно 170 осіб, включно з пораненими і представниками ЗМІ, ідеться в повідомленні.

20 червня у Тбілісі кілька тисяч людей вимагало відставки спікера парламенту, глав МВС та Служби держбезпеки. Люди вигукували антиросійські гасла. Частина демонстрантів прорвалася в будівлю парламенту.

Приводом до початку маніфестацій у столиці Грузії став скандал на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я. Її президент, росіянин Сергій Гаврилов вирішив вести засідання із крісла спікера грузинського парламенту. Опозиція зірвала роботу асамблеї і змусила російську делегацію поспіхом покинути Тбілісі.

Проти учасників акції поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. Під час масових протестів у ніч на 21 червня приблизно 240 людей дістало поранення.

Унаслідок політичної кризи голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе подав у відставку, а експрем'єр-міністр Грузії, лідер керівної партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі заявив, що парламентські вибори у 2020 році буде проведено за пропорційною системою, на чому наполягали протестувальники.