Прокурор попросив засудити російського режисера Серебренникова до реального строку

Справу, в якій фігурує Серебренников, порушили 2017 року
Фото: EPA

На засіданні Міщанського районного суду Москви прокурор Михайло Резніченко попросив засудити російського режисера Кирила Серебренникова до шести років колонії, а також призначити йому штраф у розмірі 800 тис. руб. (309 тис. грн). Серебренникова та його колег обвинувачують у розкраданні частини бюджетних коштів, виділених міністерством культури РФ на фінансування його творчого проєкту.

У Росії обвинувачення попросило реальні строки в колонії для фігурантів справи театральної трупи "Седьмая студия", зокрема для режисера Кирила Серебренникова, повідомило агентство РБК.

На засіданні Міщанського районного суду Москви прокурор Михайло Резніченко попросив засудити Серебренникова до шести років колонії, а також призначити йому штраф у розмірі 800 тис. руб. (309 тис. грн).

Для колишнього генерального продюсера "Седьмой студии" Олексія Малобродського обвинувачення попросило п'ять років колонії і штраф у розмірі 300 тис. руб. (116 тис. грн), для колишнього гендиректора Юрія Ітіна та ексначальниці департаменту держпідтримки міністерства культури Софії Апфельбаум – по чотири роки плюс штрафи в розмірі 200 тис. руб. (77 тис. грн).

Крім того, обвинувачення попросило суд позбавити обвинувачених права обіймати адміністративні посади на три роки після відбуття покарання.

Резніченко закликав залишити під арештом майно обвинувачених, зокрема квартиру Серебренникова в Берліні й автомобіль Toyota, доки вони не виплатять шкоду за цивільним позовом.

Розгляд справи "Седьмой студии" по суті почався в Міщанському суді Москви в листопаді 2018 року. 22 червня 2020 року суд розпочав дебати сторін, повідомило "Эхо Москвы".

За даними російської прокуратури, обвинувачені у 2011–2014 роках викрали частину бюджетних коштів, виділених міністерством культури РФ Серебренникову на фінансування його творчого проєкту "Платформа". Фігуранти справи надавали в міністерство підроблені фінансові звіти про нібито виконані роботи, заявили в російській Генпрокуратурі. Спочатку слідство вважало, що фігуранти справи викрали 133 млн руб. (51 млн грн) із 216 млн руб., виділених у формі держсубсидії, але під час дебатів прокурор Резніченко заявив, що суму збитків мають відкоригувати  тепер ідеться про 129 млн руб. (49,8 млн грн).

За версією слідства, співробітники "Седьмой студии" переказували в готівку кошти через фіктивні договори з номінальними фірмами, завищували витрати на проєкт і привласнювали гроші, а Апфельбаум курирувала роботу студії з боку мінкультури, підписувала звітність без належної перевірки.

Справу про розкрадання в "Седьмой студии" було порушено 2017 року. У ній фігурує шестеро осіб. Провину визнала тільки колишня головна бухгалтерка студії Ніна Масляєва, вона уклала угоду зі слідством.

Серебренников із 23 серпня 2017 року до 8 квітня 2019 року перебував під домашнім арештом, потім йому обрали запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, а у вересні 2019 року скасували її.

Припинити переслідування режисера і його колег неодноразово закликали російські та іноземні діячі культури.