Прокурори 18 штатів США закликали в.о. генпрокурора усунутися від втручання у розслідування російського впливу на вибори

Вітакер виконує обов'язки генпрокурора США після відставки Сешнса
Фото: wikipedia.org

У підписаній 18 генеральними прокурорами заяві до в.о. міністра юстиції США Метью Вітакера йдеться про важливість розслідування щодо втручання РФ у вибори президента Сполучених Штатів у 2016 році, яке веде спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

Генеральні прокурори 18 американських штатів закликали в.о. міністра юстиції США Метью Вітакера взяти самовідвід у розслідуванні російського втручання у вибори президента США у 2016 році. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті генпрокурора штату Нью-Йорк Барбари Андервуд.

"Важливо, щоб розслідування спеціального прокурора [Роберта Мюллера] просувалося вперед без будь-яких втручань чи упередженості. Виконувач обов'язків генерального прокурора Вітакер несе відповідальність за відмову від втручання в розслідування, щоб громадськість могла довіряти цілісності розслідування і захищати фундаментальну незалежність міністерства юстиції", – ідеться в заяві.

У документі зазначено, що Вітакер пропонував скоротити бюджетне фінансування розслідування Мюллера або обмежити його повноваження у цій справі.

Звернення до Вітакера підписали генпрокурори штатів Массачусетс, Нью-Йорк, Каліфорнія, Коннектикут, Делавер, Гаваї, Іллінойс, Меріленд, Міннесота, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Північна Кароліна, Орегон, Род-Айленд, Вермонт, Вірджинія, Вашингтон і Колумбія.

Напередодні телерадіокомпанія ВВС із посиланням на представників Демократичної партії повідомила, що слідство у справі про російське втручання у вибори президента США у 2016 році може опинитися під загрозою після звільнення генерального прокурора Джеффа Сешнса.

На думку демократів, Вітакер може взяти на себе контроль над розслідуванням про втручання РФ у вибори американського президента, яке веде Мюллер. До цього розслідування курирував заступник колишнього прокурора Джеффа Сешнса Рід Розенштейн.

Мюллер із травня 2017 року розслідує імовірне втручання РФ в американські вибори і можливу змову оточення президента США із Кремлем.

7 листопада Сешнс подав у відставку.