Путін нагородив чеченського сенатора Геремєєва, чий родич фігурував у справі про вбивство Нємцова

Геремєєву вручили медаль ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня
Фото: council.gov.ru

У п'яту річницю вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова президент РФ Володимир Путін нагородив медаллю ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня члена Ради Федерації від Чечні Сулеймана Геремєєва. У 2015 році племінник сенатора фігурував у справі про вбивство Нємцова.

Президент РФ Володимир Путін нагородив медаллю ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня члена Ради Федерації від Чечні Сулеймана Геремєєва, відповідний указ опублікували на порталі правової інформації РФ.

Ім'я Геремєєва згадували у справі про вбивство опозиційного політика Бориса Нємцова. Указ про нагородження було підписано 27 лютого, у п'яту річницю вбивства Нємцова.

У документі вказано, що Геремєєва нагороджено за "великий внесок у розвиток парламентаризму та активну законотворчу діяльність".

Геремєєв є членом верхньої палати російського парламенту – Ради Федерації – із 2010 року. Протягом цього часу, як повідомляють у системі забезпечення законодавчої діяльності у РФ, він був співавтором семи законопроєктів, жодного не ухвалили.

"Радио Свобода" зазначає, що Геремєєв входить у найближче оточення глави Чечні Рамзана Кадирова. Сулейман Геремєєв – дядько колишнього командира чеченського батальйону "Север" Руслана Геремєєва, якого у 2015 році оголошували в розшук за підозрою в організації вбивства Нємцова. Підлеглим Руслана Геремєєва був Заур Дадаєв, якого слідчі вважають убивцею Нємцова. Але в підсумку, як пише "Новая газета", у Слідчому комітеті відмовилися висувати обвинувачення Руслану Геремєєву і в ухвалі організатором злочину назвали його водія.

Крім того, за даними РБК, у квартирі, де жили обвинувачені в убивстві політика, виявили ключі від номерів "Президент-готелю", де проживав Геремєєв.

Нємцова застрелили ввечері 27 лютого 2015 року в центрі Москви.

У липні 2017 року Московський окружний військовий суд засудив п'ятьох виконавців убивства до позбавлення волі на строк від 11 до 20 років. За версією слідства, у політика стріляв колишній заступник командира батальйону "Север" Дадаєв, він дістав 20 років в'язниці.

Дадаєв заявляв, що Нємцова не вбивав, а свідчення дав під тортурами.

Організаторів і замовників убивства досі не встановили.