Путін заявив Помпео, що налаштований на відновлення повномасштабних відносин між США та Росією

Путін заявив про спільні інтереси США та Росії
Фото: kremlin.ru

За словами президента РФ Володимира Путіна, після спілкування з главою Білого дому Дональдом Трампом склалося враження, що той налаштований на розв'язання спільних питань. Про це Путін сказав під час зустрічі з держсекретарем США Майком Помпео.

Росія хотіла б відновити повноформатні відносини зі Сполученими Штатами. Про це 14 травня в Сочі під час зустрічі з державним секретарем США Майком Помпео заявив президент РФ Володимир Путін, якого цитує прес-служба Кремля.

"Кілька днів тому я мав задоволення розмовляти з президентом Сполучених Штатів [Дональдом Трампом] телефоном. У мене склалося враження, що президент налаштований на відновлення російсько-американських зв'язків, контактів, на розв'язання спільно питань, які становлять для нас взаємний інтерес. Ми зі свого боку неодноразово говорили про те, що ми також хотіли б відновити відносини в повноформатному обсязі", – сказав глава Кремля.

Він висловив надію, що "наразі для цього створюють необхідні умови", і заявив, що спецпрокурор США Роберт Мюллер, який вивчав імовірне втручання РФ в американські вибори у 2016 році, "підтвердив відсутність будь-яких слідів і будь-якої змови між Росією і чинною адміністрацією".

"На жаль, зокрема й це стало причиною погіршення наших міждержавних зв'язків. Сподіваюся, що сьогодні ситуація змінюється й інтереси спільні: у сфері збереження стратегічної стабільності, нерозповсюдження зброї масового знищення, врегулювання регіональних криз, боротьба з організованою злочинністю, боротьба за розв'язання екологічних проблем, із бідністю у світі, з іншими загрозами сучасності, так і, власне кажучи, деякі питання економічного характеру", – зазначив Путін.

Серед сфер, де Росія та США можуть взаємодіяти, президент РФ назвав енергетичний ринок, зокрема виробництво нафти.

Перед зустріччю з Путіним Помпео провів переговори з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. Із Путіним планували обговорити "цілу низку двосторонніх і багатосторонніх проблем".

Відносини РФ і США погіршилися на тлі анексії Росією Криму, а також агресії на сході України. США ввели санкції проти Росії.

Мюллер із травня 2017 року розслідував імовірну змову оточення президента США з Кремлем і втручання РФ в американські вибори. Розслідування, яке завершили в березні 2019 року, не виявило доказів свідомої змови Трампа та співробітників його передвиборчого штабу з Росією. Однак факт втручання Росії у вибори під сумнів не ставили.