Реальна кількість жертв епідемії коронавірусу в Італії може сягати 50 тис. – інститут

У березні – квітні фактичний рівень смертності майже на 47 тис. перевищив очікуваний
Фото: EPA

За даними італійського Національного інституту соціального забезпечення, загальна кількість смертей в Італії в березні – квітні на 46,9 тис. перевищила очікуваний рівень. За цей період, згідно з офіційною статистикою, від коронавірусу померли 27,9 тис. осіб.

Національний інститут соціального забезпечення Італії вважає, що в офіційній статистиці смертності від коронавірусу може бути не враховано приблизно 19 тис. летальних випадків, пише La Repubblica.

Зокрема, інститут вказує, що з 1 березня до 30 квітня, тобто на піку епідемії, кількість смертей в Італії на 46,9 тис. перевищила прогнозний рівень (очікуваний рівень смертності – 109,5 тис.; фактичний – 156,4 тис.). За цей період від коронавірусу у країні померли, згідно з офіційною статистикою, 27,9 тис. осіб.

Інститут зазначає, що причини зростання смертності на 18,9 тис. невідомі. Однак 18,4 тис. із них припадає на північні регіони країни, які найбільше постраждали від епідемії коронавірусу.

На думку інституту, той факт, що в останні роки рівень смертності був стабільним, дає можливість припустити, що більшість із 19 тис. надлишкових смертей зумовлена тривалою епідемією.

В закладі зазначають, що це можуть бути не тільки люди, померлі безпосередньо від коронавірусу поза лікарнями, але й пацієнти, яким не надали необхідної медичної допомоги через перевантаженість системи охорони здоров'я.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За інформацією американського Університету Джонса Гопкінса, у світі коронавірусом заразилося понад 5 млн осіб, із них понад 329 тис. померло, понад 1,9 млн вилікували.

За даними міністерства охорони здоров'я Італії, станом на 21 травня у країні підтверджено 228 006 випадків зараження, 32 486 осіб померли, 134 560 одужали.