Родченков розповів, чому СРСР бойкотував Олімпіаду 1984 року

Родченков виступив із черговими викриттями
Фото: ЕРА

Офіційною причиною відмови Радянського Союзу від участі в Олімпійських іграх 1984 року в Лос-Анджелесі було названо відмову організаторів надати гарантії безпеки радянській делегації. Григорій Родченков, ексглава Московської антидопінгової лабораторії,  який утік на Захід, стверджує, що в Москві відмовилися від участі в Іграх, дізнавшись, що судну, на якому обладнали таємний допінг-центр, не дозволять зайти в лос-анджелеський порт.

Справжньою причиною бойкоту Радянським Союзом літніх Олімпійських ігор 1984 року в Лос-Анджелесі стала неможливість здійснити план масштабних допінгових маніпуляцій. Про це в підготовлюваній до виходу книзі написав колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, який утік на Захід; фрагменти книги 26 липня публікує британське видання Mail on Sunday.

Планували, що океанський лайнер, на борту якого мали обладнати таємний допінг-центр, стане на рейді в порту Лос-Анджелеса. Там збиралися тестувати радянських спортсменів безпосередньо перед стартом. Проте американська влада не пропустила судно.

Крім того, напередодні Ігор представники МОК і Каліфорнійського університету оголосили, що у змозі виявити всі відомі на той час види допінгу, включно з станозололом і тестостероном. У Політбюро злякалися викриття, вважає Родченков.

План з організацією допінг-лабораторії на кораблі, за його словами, вдалося реалізувати в 1988 році на Олімпіаді в Сеулі. На лайнері "Михайло Шолохов", де жили члени делегації, працювала засекречена команда, яка займалася аналізом проб атлетів із СРСР, Родченков пише, що входив до її складу.

5 травня 1984 року Політбюро ЦК КПРС ухвалило рішення про відмову радянської збірної від участі в Іграх XXIII Олімпіади "через "відсутність належних заходів гарантування безпеки для делегації СРСР і розгорнуту у США антирадянську кампанію".

У травні 2016 року Родченков утік із РФ у США, де зізнався у підміні результатів аналізів, які взяли у російських спортсменів під час зимових Олімпійських ігор у Сочі 2014 року.

Через допінг-скандал збірні Росії було відсторонено від низки міжнародних змагань, зокрема Олімпійських і Паралімпійських ігор.