Ройзман: Літні люди без зубів приходять! Кажуть: "Ми працювали все життя, невже ми нічого не заслуговуємо?" Я кажу: "Вам видали величчю"

Ройзман: Нас з Україною не порівняти
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Російський політик, колишній мер Єкатеринбурга Євген Ройзман зазначив в інтерв'ю виданню "ГОРДОН", що в Радянському Союзі була "шалена корупція", особливо на низовому рівні.

Росіянам, які виросли в Радянському Союзі, усе "видали величчю". Про це російський політик, колишній мер Єкатеринбурга Євген Ройзман заявив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Коли до мене приходять літні люди, я турботливо з ними розмовляю, обережно. Часто-густо приходять люди, яким за 70, 80 – вони без зубів усі! І вони кажуть: "Ну ми працювали все життя. Невже ми нічого не заслужили?" Я кажу: "Послухайте, ви працювали все життя. Усе, що вам треба і можна було видати, вам видали величчю. Ви маєте радіти, що Гагарін полетів у космос, що Америка тремтіла, що в Афганістан зайшли. Це те, що вам видали. Вам зубів не вставили, здоров'я не поправили, а це вам видали – і все. А чим ще пишатися?" Зрозуміло, що я це не завжди скажу, але я розумію, що треба було вибирати: або зуби вставити, або здоров'ям займатися, або освітою, або, ось, Гагарін у космос. Ну, видали величчю", – пояснив Ройзман.

За його словами, коли йому говорять про гарне життя у СРСР, він запитує: "Вам що, подобалися семикопійкові поліетиленові пакети прати й сушити на прищіпках? Колготки штопати? Чи що вам подобалося? Відсутність туалетного паперу?"

"Дефіцит", "дістати", "викинули". Молодь зараз таких слів не знає. Вони не розуміють, наскільки це були серйозні слова і яку роль у нашому житті відігравали. У нас було, звісно, голодно. Нас з Україною не порівняти. Коли ми приїжджали в Україну наприкінці 80-х років (ми тут працювали й часто бували), для нас була настільки очевидною різниця... У нас до того часу були талони. Практично на все. І тут, за нашим сприйняттям, просто якийсь рай був, тут було стільки їжі. В Україні по-іншому жили. Це насправді так", – сказав ексмер Єкатеринбурга.

Ройзман підкреслив, що корупція була й у Радянському Союзі.

"Коли молодь починає говорити, що в Радянському Союзі корупції не було, то, друзі, я вам хочу сказати, що була шалена корупція, особливо на низовому рівні. Просто неймовірна. І ми в ті роки просто не дуже уявляли те, що відбувається вище. А на низовому рівні була неймовірна корупція, те, що зараз неможливо уявити, – це рівень таксистів, офіціантів, продавців", – зазначив ексмер Єкатеринбурга.

Ексмер Єкатеринбурга Ройзман: Я дійсно грав у карти, крав, обманював і ходив із ножем. Відсидів три роки. Повний текст інтерв'ю

Ройзман у 2003–2007 роках був депутатом Державної думи РФ. Із 2013-го до 2018 року був мером Єкатеринбурга.