"Росія ніколи не використовує людей як пішаків". Пєсков відповів на запитання про можливий обмін затриманого американця

28 грудня співробітники ФСБ затримали 48-річного Вілена в Москві
Фото: Paul Whelan / "ВКонтакте"

Офіційний Кремль не розглядав варіантів з обміном на громадян РФ затриманого в Москві американця Пола Вілана, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

У РФ заявили, що не чули заяв про можливість обміну громадянина США Пола Вілена, заарештованого за обвинуваченням у шпигунстві, на росіянку Марію Бутіну, яка перебуває під вартою у США. Про це 9 січня журналістам заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомляє РБК.

За словами представника президента, Росія "ніколи не використовує людей як пішаків у дипломатичній грі".

Пєсков наголосив, що його країна веде контррозвідувальну діяльність щодо тих, кого підозрюють у шпигунській діяльності.

28 грудня 2018 року співробітники ФСБ затримали 48-річного Вілена в Москві за підозрою у веденні шпигунської діяльності. За російськими законами, йому загрожує від 10 до 20 років в'язниці. 3 січня Вілану висунули обвинувачення, він перебуває під вартою.

Видання "Росбалт" стверджує, що Вілана затримали під час отримання секретного списку співробітників спецслужб.

Вілан має кілька громадянств, зокрема британське та ірландське.

Бутіну затримали 15 липня у Вашингтоні. За даними слідства, починаючи із 2015 року і як мінімум до лютого 2017 року вона діяла у США за вказівкою високопоставленого російського чиновника, який був членом парламенту РФ, а потім працював у Центральному банку Росії.

17 липня росіянку обвинуватили в змові та веденні діяльності на користь іноземної держави без реєстрації. Суд відмовився відпускати її під заставу.

28 листопада федеральний окружний суддя Таня Чуткан відхилила прохання Бутіної про переведення з одиночної камери в загальну.

Американські ЗМІ звернули увагу на те, що затримання Вілана сталося за 15 днів після укладення у США судової угоди з Бутіною. У минулому російська та радянська влада неодноразово заарештовувала іноземців із метою обміну на своїх агентів, зазначає The New York Times.