Російська академія наук відмовилася надавати звання почесного професора патріарху Кирилу та спікеру Ради Федерації РФ Матвієнко

Кирило залишиться без почесного титулу
Фото: ЕРА

Питання про присудження звання "Почесний професор" патріарху Кирилу та спікеру Ради Федерації РФ Валентині Матвієнко знято з порядку денного засідання президії Російської академії наук. Ініціатива викликала хвилю обурення в академічній спільноті РФ.

Президія Російської академії наук зняла з порядку денного свого засідання, запланованого на 22 січня, питання про присудження звання "Почесний професор РАН" патріарху Кирилу та спікеру Ради Федерації Валентині Матвієнко, розповів "Радио Свобода" віце-президент РАН Юрій Балега.

За його словами, питання виявилося "не до кінця продуманим". Водночас Балега вважає за необхідне надавати почесні звання "людям, які мають владу в нас у країні", і тим, хто допомагає академії.

Як зазначає "Радио Свобода", обурення наукової спільноти викликав не тільки той факт, що про надання звання Кирилу і Матвієнко прес-служба РАН оголосила 18 січня, тобто ще до обговорення цього питання президією, але й відсутність поняття "почесний професор" у статуті академії, ухваленому в червні 2014 року. У попередньому статуті 2001 року таке звання було: його було присуджено 11 "видатним діячам світової культури, науковцям, державним і громадським діячам", зокрема, попереднику Кирила патріарху Алексію II.

"Це ганебна історія. Звання мають давати науковцям. Чиновники жодного стосунку до науки не мають. Я вважаю, що це неправильна практика", – сказав "Радио Свобода" академік РАН Юрій Апресян, один із противників надання звання "почесного професора" главі РПЦ і голові Ради Федерації.