Російські найманці попросили Міжнародний кримінальний суд про переслідування організаторів приватних військових компаній РФ

Найвідомішою стала приватна військова компанія "Вагнер"

Фото: ssu.gov.ua

Колишні учасники російських приватних військових та охоронних компаній, а також родичі загиблих найманців повідомили про їхню участь у конфліктах, зокрема на Донбасі, у Сирії та Лівії, у статусі "добровольців" і без офіційного визнання з боку російської держави.

Громадяни РФ, які пройшли службу в російських приватних військових та охоронних компаніях (ПВК і ПОК), звернулися до прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Фату Бенсуди з проханням провести розслідування proprio motu (із власної ініціативи) і застосовувати кримінальну відповідальність до організаторів цих компаній та осіб, що їм допомагають. Про це "Радио Свобода" сьогодні повідомив голова комітету Загальноросійського офіцерського зібрання Євген Шабаєв.

За його словами, ПВК і ПОК не легалізовано в Росії, а їхню діяльність уважають антиконституційною.

Текст звернення обговорювали на офіцерському зібранні, яке відбулося 18 листопада під назвою "ЧВК. Гибель армии – #НасТутНет". Його підтримали 357 делегатів із 52 регіонів Росії, які представляли 18 загальноросійських і міжрегіональних громадських організацій.

У зверненні до прокурора МКС ідеться, що росіян, які служили в цих компаніях, навмисно позбавляють правового статусу у РФ, через що "вони не тільки не одержують належної ветеранам реабілітаційної та економічної підтримки з боку держави, але їх переслідують за законом про найманство" (згідно з Кримінальним кодексом РФ, діяльність ПВК і ПОК підпадає під дію двох статей – "найманство" й "організація незаконного збройного формування").

У зверненні йдеться, що "з російськими найманцями укладають юридично неспроможні, такі, що не регламентують роботи в умовах бойових дій, угоди". На їхню думку, "фактично цивільних осіб уводять в оману і вивозять із країни постійного проживання з метою незаконного використання у військових цілях".

"Ми просимо прокурора порушити кримінальну справу на підставі ст. 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме пункту (i) – "насильницьке зникнення людей" (у визначенні статуту – "арешт, затримання або викрадення людей державою чи політичною організацією або з їхнього дозволу, за їхньої підтримки або з їхньої згоди, за подальшої відмови визнати таке позбавлення волі або повідомити про долю або місцеперебування цих людей із метою позбавлення їх захисту з боку закону протягом тривалого періоду часу")", – ідеться в тексті.

Колишні учасники ПВК і ПОК та родичі загиблих найманців повідомили про їхню участь у конфліктах на Донбасі, а також у Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Габоні, Північному та Південному Судані, Ємені та інших країнах Азії й Африки. Водночас росіяни воюють за кордоном у статусі "добровольців" і без офіційного визнання з боку російської держави.

У зверненні йдеться, що "підрозділи, які складаються з "нелегалів" (ПВК "Патріот", ПВК "Вагнер" та ін.) та афілійовані з ними компанії (наприклад, Lobaye Invest, що працює в ЦАР, і ТОВ "Євро Поліс", що працює в Сирії) укладають угоди про золото- і нафтовидобування на міжнародному рівні й одержують концесії в результаті офіційних міжурядових переговорів".

Найвідомішою ПВК стала компанія "Вагнер", найманці якої брали участь у боях на Донбасі на боці сепаратистів, зокрема в боях за Дебальцеве.

У жовтні 2018 року Служба безпеки України оприлюднила список 206 позаштатних співробітників Головного управління Генштабу збройних сил Росії з числа ПВК "Вагнер". В українській спецслужбі повідомили, що внаслідок лише одного бойового зіткнення в Сирії – 7 лютого – загинуло щонайменше 58 осіб.

СБУ в липні та вересні опублікувала дані про 50 загиблих найманців, із них 43 громадянина РФ, один – Вірменії, один уродженець Молдови, що проживав у Росії, та п'ять громадян України.

МКС, що базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, ухваленого в 1998 році, який набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду та військові злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється тільки на ті держави, які ратифікували Римський статут.