Російський рубль дешевшає до євро й долара на тлі падіння цін на нафту

Біржовий курс рубля падає
Фото: depositphotos.com

Увечері 20 квітня нафта марки WTI упала до від'ємних значень. У зв'язку із цим стала негативною і розрахункова ціна російської еталонної нафти марки Urals. На цьому тлі 21 квітня національна валюта РФ дешевшає до долара та євро.

Російський рубль під час торгів на Московській біржі подешевшав до долара та євро. Про це свідчать дані торгів.

Під час торгової сесії 21 квітня рубль до євро опустився до 83,51 руб/€ (на 1,51 руб/€ порівняно із ціною на закритті торгів 20 квітня).

Рубль до долара торгують по 77,04 руб/$. Отже, з учорашнього вечора російська валюта втратила приблизно 1,45 руб/$.

Зниження курсу відбувається на тлі рекордного обвалу цін на нафту в історії ринку: 20 квітня ціна на американську WTI уперше в історії стала негативною. Як свідчать дані торгів на Нью-Йоркській біржі, WTI коштувала мінус $16,74 за барель. За даними агентства Reuters, протягом 20 квітня котирування падали до мінус $40 за барель.

Це також спровокувало обвал цін на європейському спотовому ринку (укладені на цьому ринку контракти виконують негайно). Розрахункова ціна російської еталонної марки Urals опустилася до мінус $3 за барель, північноморська еталонна нафта Brent – до мінус $3,5.

До ранку 21 квітня травневі ф'ючерси WTI повернулися до позитивних значень, їх торгували по $1,42 за барель.

Стрімке здешевлення нафти спричинило рекордне падіння попиту на вуглеводні через пандемію коронавірусу та пов'язану із цим економічну кризу, а також побоювання трейдерів, що нафтосховища незабаром буде заповнено.

Як зазначало профільне видання ICIS, напередодні трейдери намагалися розпродати травневі ф'ючерси, оскільки їх торгують сьогодні останній день. Однак через обмежену кількість покупців котирування перемістилися в негативне значення.

Ціни на нафту знижуються, незважаючи на досягнуту на початку квітня угоду Організації країн – експортерів нафти та її союзників скоротити обсяг видобутку нафти на 9,7 млн барелів на добу у травні – червні, що становить приблизно 10% від усієї сировини, що надходить на ринок. Приблизно такий самий обсяг мають забезпечити країни, що не входять в ОПЕК+, але, як зазначає Reuters, цього недостатньо, щоб прибрати надлишки з ринку.