Рухані заявив, що Трамп зазнає поразки у протистоянні з Іраном

Рухані: Тегеран не відмовиться від своєї ракетної програми
Фото: ЕРА

Іранський лідер Хасан Рухані припустив, що президента США Дональда Трампа чекає доля страченого президента Іраку Саддама Хусейна в разі, якщо той не відмовиться змінити свій курс у зовнішній політиці.

Президент США Дональд Трамп зазнає невдачі у своєму протистоянні з Іраном, заявив президент Іраку Хасан Рухані в ефірі державного телебачення. Про це повідомляє Reuters.

За словами Рухані, Трампа спіткає доля страченого іракського лідера Саддама Хусейна, якщо він не змінить своєї зовнішньої політики.

Президент Ірану підкреслив, що Тегеран не відмовиться від своєї ракетної програми, "яка так дратує Америку".

У 2003 році міжнародна коаліція на чолі зі США вторглася до Іраку і повалила режим Хусейна. Підставою для інтервенції стали обвинувачення іракського лідера в підтримці міжнародного тероризму та розробленні зброї масового ураження, хоча пізніше було встановлено, що вони не відповідали дійсності. Самого Хусейна захопили американські війська і стратили у 2006 році за вироком Верховного суду Іраку.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у галузі ядерної зброї.

Рухані зазначив, що радий виходу США з ядерної угоди. Він назвав Вашингтон "проблемним партнером" і поінформував, що продовжить роботу за угодою з Францією, Великобританією, Німеччиною, Китаєм і Росією. Також Рухані попередив, що Тегеран може відновити збагачення урану в промислових масштабах.

6 серпня Трамп підписав указ, який відновлює санкції проти Ірану, які діяли до підписання ядерної угоди. Їх відновлюватимуть у два етапи: перший – із 7 серпня, другий – протягом наступних трьох місяців.

Наприкінці серпня в МАГАТЕ дійшли висновку, що Іран не порушує умов ядерної угоди.