Саудити не хочуть співпрацювати з турецькою стороною у справі про вбивство Хашоггі – чиновник

У Стамбул приїхав головний прокурор Саудівської Аравії
Фото: ЕРА

Правоохоронці із Саудівської Аравії хочуть з'ясувати, які докази провини громадян Саудівської Аравії в убивстві журналіста Джамала Хашоггі має турецька сторона, повідомив Reuters представник правоохоронних органів Туреччини.

Посадові особи Саудівської Аравії не бажають співпрацювати з турецькими правоохоронцями в розслідуванні обставин смерті опозиційного журналіста Джамала Хашоггі. Таку думку у коментарі AFP висловив турецький чиновник, який побажав залишитися невідомим.

За його словами, саудити, схоже, насамперед хочуть з'ясувати, які докази провини громадян Саудівської Аравії в убивстві Хашоггі є у турецької сторони.

Зараз у Стамбулі з візитом перебуває головний прокурор Саудівської Аравії шейх Сауд аль-Мохеб. Він відмовився надати турецьким колегам інформацію щодо власного розслідування вбивства журналіста, пише AFP.

Хашоггі зник 2 жовтня після того, як прийшов у Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі для отримання документів про розлучення. У консульстві спочатку заявили, що Хашоггі пробув там недовго, після чого покинув дипустанову.

16-го і 17 жовтня турецькі правоохоронці провели обшук у консульстві. Повідомляли, що під час слідчих дій виявили "певні докази", які свідчать, що там було вбито Хашоггі.

Як мінімум п'ятеро осіб, яких турецька поліція підозрює в причетності до зникнення Хашоггі, пов'язано зі спадкоємним принцом Мухаммедом ібн Салманом, писало 16 жовтня видання The New York Times.

20 жовтня влада Саудівської Аравії підтвердила, що журналіста Хашоггі було вбито в консульстві країни у Стамбулі. Саудівський прокурор сказав, що у справі про вбивство затримано 18 громадян Саудівської Аравії, у відставку відправили високопоставленого співробітника розвідки країни генерала Ахмеда Асірі та судового радника Сауда аль-Кахтані.

Міністр закордонних справ королівства Адель аль-Джубейр заявив 21 жовтня, що агенти спецслужб "вийшли за межі своїх повноважень", скоївши вбивство журналіста і спробувавши це приховати. Аль-Джубейр запевняв, що спадкоємний принц Мухаммед не причетний до вбивства.

23 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що вбивство Хашоггі у Генконсульстві Саудівської Аравії у Стамбулі було спланованим. Тіла журналіста ще не знайшли, додав він. Генпрокурор Саудівської Аравії підтвердив інформацію турецької сторони.

У британській розвідці знали про плани Саудівської Аравії викрасти Хашоггі. Там попередили Ер-Ріяд через свої канали, що це "не дуже гарна ідея", але в Саудівській Аравії попередження проігнорували.

59-річний Хашоггі неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію 2017 року після арешту кількох близьких друзів.