Сейм Польщі ухвалив закон про знесення пам'ятників, які прославляють Радянську армію

Польський Сейм вирішив ліквідувати ще приблизно 500 радянських пам'ятників
Фото: EPA

Згідно із законом, демонтажу підлягають 470 пам'ятників епохи тоталітаризму.

Сейм Польщі 22 червня проголосував за внесення поправок до закону про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель та об'єктів, що передбачає знесення пам'ятників радянської епохи, зокрема меморіалів на честь Радянської армії.

За остаточну редакцію закону проголосувало 408 депутатів, проти – семеро, ще 15 утрималося. Поправки набудуть чинності через три місяці після оприлюднення закону, повідомляє "Немецкая волна".

Автори законопроекту зазначають, що "збереження назв установ та пам'ятників на честь подій і людей, які вчинили злочинний вплив на історію Польщі, дає змогу прихильникам тоталітаризму просувати свої погляди, що чинить негативний вплив на суспільство".

Планують, що протягом року буде демонтовано понад 470 скульптурно-архітектурних об'єктів. Більше ніж половина з них присвячена Радянській Армії.

Не підлягають знесенню пам'ятники, розташовані на кладовищах або на території інших поховань, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд або ж демонстровані в наукових цілях, як твори мистецтва, а також монументи, унесені до реєстру пам'яток архітектури.

Закон про демонтаж пам'ятників епохи тоталітаризму було ухвалено у червні 2016 року. Його початкова редакція передбачала знесення приблизно 200 монументів і скульптур.