Серед членів ПАРЄ, які не підтримали резолюції щодо українських політв'язнів, найбільше представників Нідерландів

Резолюцію підтримало 77 членів ПАРЄ
Фото: ЕРА (архів)

Серед членів Парламентської асамблеї Ради Європи, які утрималися під час голосування за резолюцію щодо українських політв'язнів, були представники Нідерландів, Болгарії, Чехії, Німеччини, Словаччини, Швейцарії, Австрії, Данії і Монако.

Під час голосування у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) за резолюцію щодо українських політв'язнів у РФ утрималися 15 членів ПАРЄ. Про це свідчать дані, опубліковані на сайті асамблеї.

Серед тих, хто не підтримав текст резолюції, троє членів ПАРЄ від Нідерландів, по двоє – від Болгарії, Чехії, Німеччини та Словаччини. Утрималося також по одному представнику від Швейцарії, Австрії, Данії і Монако.

"Проти" не голосував ніхто.

28 червня ПАРЄ 77 голосами "за" ухвалила резолюцію щодо українських політв'язнів. В її тексті йдеться, що приблизно 70 громадян України, яких утримує РФ, є політв'язнями. Асамблея закликала звільнити українців, а до того моменту – забезпечити повну повагу прав, зокрема через дотримання заборони на катування та нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження і покарання. РФ також закликали допустити до українців незалежних міжнародних спостерігачів та українських офіційних осіб.

Спікер Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомляла 20 травня, що в Росії утримують за політичними мотивами 24 українців, а в окупованому Криму – понад 40.