Шокіна двічі отруїли, він ледь не помер – Джуліані

Джуліані приїжджав до Києва, щоб зібрати матеріали для допомоги Трампу
Фото: ЕРА

За словами адвоката американського президента Дональда Трампа Рудольфа Джуліані, замахи на ексгенпрокурора України Віктора Шокіна пов'язані з його роботою.

Адвокат американського президента Дональда Трампа Рудольф Джуліані повідомив у Twitter, що ексгенпрокурора України Віктора Шокіна двічі отруїли і він ледь не помер.

"У Шокіна є документи, які доводять відмивання грошей Байденами (ексвіцепрезидентом США Джо Байденом і його сином Гантером. – "ГОРДОН") та Burisma. Його було звільнено через погрозу віцепрезидента США Байдена не виділити [Україні] $1 млрд життєво важливої допомоги. Медичні записи Шокіна свідчать: його отруїли, двічі доводили до смерті, проте він одужав. Якщо це стане відомо, то в Україні полетить дуже багато голів", – написав він 15 грудня.

Також Джуліані заявив, що зібрав докази, які стосуються імпічменту Трампа.

"Після сотень годин і місяців досліджень я зібрав свідків та документи, які розкривають правду, що стоїть за цим імпічментом, і демонструють, що Дональд Трамп не чинив правопорушень", – заявив Джуліані.

На початку грудня Джуліані відвідував Київ, де провів низку зустрічей, зокрема з Шокіним. Його поїздку нібито оформлено як зйомки документального серіалу з "українськими свідками" у справі про імпічмент Трампа, яких нібито відмовилися запрошувати на слухання в Конгрес США представники Демократичної партії.

2 листопада 2015 року, за даними Служби безпеки України, невідомий обстріляв робочий кабінет Шокіна, ніхто не постраждав. Спецслужба відкрила кримінальне провадження за ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України. Станом на початок жовтня 2019 року СБУ продовжувала розслідувати цю справу, підозрюваних не було. Про інші замахи на життя Шокіна раніше не повідомляли.

Шокін був генпрокурором України з лютого 2015 року до квітня 2016-го. Із 2017 року він намагається поновитися на посаді. Шокін вважає, що його звільнення було незаконним і що за законом "у нього ще два роки і чотири місяці повноважень".

У січні 2018 року колишній віцепрезидент США Джозеф Байден розповів, що в обмін на кредитні гарантії від США він вимагав від президента і прем'єра України звільнити генпрокурора Шокіна. "І того сучого сина було звільнено, а на його місце поставили того, кому на той час довіряли", – зазначив колишній віцепрезидент США. Шокін відповів, що заява Байдена вкотре підтвердила, що його звільнення відбулося незаконно і під зовнішнім тиском на керівництво України.

Історію зі звільненням Шокіна і роллю в ній Байдена зараз використовують у США республіканці, які намагаються захистити Трампа у скандалі з імовірним імпічментом.

Причиною ініціативи запуску процедури імпічменту Трампа в американському Конгресі стала історія із сином Джо Байдена Гантером, який працював у раді директорів української компанії Burisma. Після зміни влади в Україні у 2014 році Генеральна прокуратура України розслідувала діяльність Burisma, але пізніше справу було закрито.

Як випливає зі стенограми телефонної розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 25 липня, український лідер пообіцяв американському колезі, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію зі справою компанії Burisma. Пізніше новопризначений глава ГПУ Руслан Рябошапка заявив, що справу Burisma переглянуть.

13 грудня юридичний комітет Палати представників Конгресу США проголосував за затвердження двох статей, на підставі яких палата проведе голосування щодо імпічменту Трампа. Його очікують цього тижня, потім питання розглядатимуть у Сенаті.