Сім'я шведського дипломата Валленберга вимагає у ФСБ документи про його долю

Валленберг зник після арешту Радянською армією в 1945 році
Фото: wikipedia.org

Племінниця шведського дипломата Рауля Валленберга, який під час Другої світової війни врятував від Голокосту 20 тисяч угорських євреїв і помер у радянській в'язниці, подала до суду на Федеральну службу безпеки РФ із вимогою надати документи про долю дипломата.

Родичі шведського дипломата Рауля Валленберга, який під час Другої світової війни врятував від Голокосту приблизно 20 тис. євреїв, подали позов на Федеральну службу безпеки РФ із вимогою надати повну й нецензуровану інформацію у справі дипломата. Про це повідомляє Associated Press.

Уважають, що Валленберг помер у радянському полоні, але коли і як – залишається невідомим.

Племінниця дипломата Марі Дюпюї звернулася до Російської юридичної асоціації з проханням подати позов, тому що російська влада протягом довгих років ігнорувала численні звернення приватних та офіційних осіб, істориків.

Шведський дипломат Валленберг із 1944 року був секретарем дипломатичного представництва Швеції в Будапешті. Він видавав місцевим євреям шведські паспорти, перешкоджаючи їх депортації до Німеччини.

Валленберг також орендував будівлі в Будапешті й оголосив їх власністю Швеції, на яку поширювався дипломатичний імунітет. У них він тимчасово розселяв євреїв.

Його діяльність торкнулася, за офіційними даними, як мінімум 20 тисяч осіб.

У жовтні 1944 року радянські війська почали операцію зі звільнення Будапешта. У січні 1945 року Валленберга викликали в штаб маршала Родіона Малиновського через підозри в шпигунстві, після чого він зник. Спочатку у СРСР заперечували, що він перебував у полоні, але пізніше визнали, що він помер у в'язниці в 1947 році.