Син прем'єра Чехії, нібито насильно вивезений у Крим, зараз живе в Женеві з уродженкою Кривого Рогу – ЗМІ

"Радіо Свобода": Андрей Бабіш молодший із Єлизаветою та її 11-річним сином зараз живуть у Швейцарії
Фото: radiosvoboda.org

За даними спільного розслідування журналістів "Радіо Свобода" і "Чеського радіо", син чеського прем'єра Андрей Бабіш – молодший познайомився у Криму з молодою жінкою Єлизаветою, їхнє знайомство переросло в серйозні стосунки, разом вони побували в її рідному Кривому Розі, а зараз живуть у Женеві. За даними журналістів, молодих людей познайомив росіянин Петро Протопопов.

Син прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша, якого рік тому нібито насильно вивезли й утримували в окупованому Криму, щоб не дати можливості свідчити у справі про махінації його батька, зараз живе у Швейцарії з уродженкою Кривого Рогу Єлизаветою. Про це йдеться у спільному розслідуванні "Радіо Свобода" і "Чеського радіо", опублікованому 28 листопада.

Андрей Бабіш – молодший стверджує, що до його викрадення і вивезення у Крим через Москву причетні радник міністра охорони здоров'я Чехії Діта Протопопова та її чоловік, росіянин Петро Протопопов.

"Вони зловживали довірою. Петро сказав мені в Україні: "Я і твій батько зробимо все, щоб тебе закрити", – розповів син прем'єра.

Він заявив, що йому вдалося виїхати із Криму до Швейцарії. Як з'ясували журналісти-розслідувачі, Бабіш-молодший поїхав до Женеви не сам, а з молодою уродженкою Кривого Рогу Єлизаветою та її 11-річним сином.

Як пише "Радіо Свобода", син глави чеського уряду познайомився з жителькою Кривого Рогу у Криму. За даними журналістів-розслідувачів, якраз із цього міста Бабіш-молодший надсилав електронний лист у чеську поліцію, повідомляючи про своє викрадення.

Мати Єлизавети підтвердила, що її дочка минулого року в Ялті познайомилася з Бабішем-молодшим.

Росіянин Протопопов, який працює в компанії чеського прем'єра і нібито був приставленим наглядати за його сином, заявив, що це він познайомив Єлизавету з Андреєм.

"Я їх познайомив. Якби я не був у ній упевненим, я б цього ніколи не зробив, – розповідав Протопопов чеському виданню Novinky.cz. – Цю дівчину мені рекомендував мій добрий знайомий, який знав, що в неї є 10-річний син. Що на неї можна покластися і так далі".

На початку цього місяця, за даними українських прикордонників, Єлизавета вилетіла до швейцарської Женеви.

На сторінках жінки в соцмережах журналісти виявили свідчення її проросійських поглядів: фотографії з георгіївськими стрічками в косах, спільні фото з російським прем'єром Дмитром Медведєвим під час його візиту у Крим у березні 2014 року, відразу після анексії.

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв спілкується із сином Єлизавети. Скріншоти: ВКонтакте

Скандал навколо глави уряду Чехії виник після інтерв'ю його 35-річного сина – Андрея Бабіша – молодшого. Він розповів журналістам програми Seznam TV, що під час розслідування ймовірнних махінацій його батька із субсидією, виділеною Європейським союзом на розвиток малого бізнесу, його силоміць вивезли на півострів Крим і утримували, щоб приховати від допитів.

13 листопада прем'єр-міністр Чехії заявив, що його син психічно нездоровий, і підтвердив, що лікуванням займалася радник глави МОЗ Чехії Діта Протопопова. За словами прем'єра, у 2015 році в молодшого Бабіша діагностували шизофренію. Поліція виявила його, коли він плентався автострадою, і доправила до лікарні.

14 листопада глава чеського уряду визнав, що Бабіш-молодший деякий час тому перебував в анексованому Росією Криму, а також на підконтрольній київському уряду території. Поїздка була легальною, викрадення не було, підкреслив Бабіш.

15 листопада Сенат Чехії закликав прем'єра Бабіша подати у відставку. Той заявив, що не збирається цього робити.

Мільярдер Андрей Бабіш став прем'єр-міністром Чехії у грудні 2017 року, у червні 2018-го його перепризначили на цю посаду. Агрохімічний холдинг Agrofert, який йому належить, є найбільшим у своїй галузі у країнах Східної Європи, до його складу входить понад 200 фірм у шести країнах, персонал яких нараховує майже 20 тис. осіб.