Слідчий комітет РФ відкрив нову справу проти "Правого сектору" і має намір оголосити Яроша та членів організації в міжнародний розшук

СК РФ порушив справу проти "Правого сектору"
Фото: EPA

У Слідчому комітеті РФ заявили, що відкрили кримінальну справу "за фактом публікації "вироку Центрального національного суду "Правого сектору", де нібито всім членам організації дали вказівки вбити 50 російських посадовців, які займаються справою українського політв'язня Олександра Костенка. СК РФ планує оголосити в розшук колишнього лідера "Правого сектору", позафракційного нардепа Дмитра Яроша.

Слідчий комітет Росії відкрив кримінальну справу проти учасників "Правого сектору". Про це 24 серпня повідомила прес-служба Слідкому.

Зазначають, що справу відкрили за фактом публікації "вироку Центрального національного суду "Правого сектору".

У СК РФ нагадали, що засудили українця Олександра Костенка за "навмисне заподіяння легкої шкоди здоров'ю" співробітникові кримського спецпідрозділу "Беркут" під час протестів у Києві у 2014 році та незаконне зберігання "основних частин вогнепальної зброї".

Російське слідство стверджує, що " з помсти" за засудження Костенка учасники "Правого сектору" нібито за вказівкою екс-лідера організації, позафракційного нардепа Дмитра Яроша та інших осіб склали "вирок Центрального національного суду "Правого сектору".

"У цьому "документі", заявляючи про ухвалення смертного вироку, названі особи фактично дали вказівки всім членам незаконної організації "Правий сектор" про здійснення у "зручний час та доцільними в конкретних випадках способами" вбивств 50 посадовців російських державних, судових та правоохоронних органів, які брали участь у розслідуванні кримінальної справи щодо Костенка, а також ухваленні йому вироку", – ідеться в повідомленні.

СК РФ заявив, що кваліфікував це за ч. 1 ст. 30 та п. "б" ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 30, ст. 277, ч. 1 ст. 30, ст. 317, ч. 1 ст. 30, ст. 295, ч. 1 і ч. і 2 ст. 282.2 Кримінального кодексу РФ (приготування до вчинення вбивств, а також посягань на життя державного діяча; осіб, які здійснюють правосуддя і попереднє розслідування; співробітників правоохоронних органів; організація діяльності екстремістської організації та участь у її діяльності ).

Зазначають, що найближчим часом щодо Яроша та інших членів "Правого сектору" ухвалять постанови про притягнення до відповідальності.

"Також вирішено питання про оголошення їх у міжнародний розшук та обрання їм запобіжного заходу у вигляді взяття під варту", – додали у Слідкомі.

Ярош оголосив про вихід із "Правого сектору" у грудні 2015 року.

Слідчий комітет РФ регулярно відкриває кримінальні справи проти українських політиків, військовослужбовців, силовиків і громадських активістів. У серпні 2016 року Слідком РФ відкрив кримінальну справу за статтею про застосування заборонених засобів і методів ведення війни проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, колишнього і чинного командирів Сухопутних військ Анатолія Пушнякова і Сергія Попка, командувача Нацгвардії Юрія Аллерова та інших. У квітні 2018 року російське відомство відкрило справу проти міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.