США чекають від Саудівської Аравії інформації про долю зниклого журналіста Хашоггі

Саудівська Аравія заперечує свою причетність до ймовірного вбивства
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп, держсекретар Майк Помпео та інші високопосадовці звернулися до влади Саудівської Аравії стосовно інформації про зниклого в Туреччині опозиційного журналіста Джамала Хашоггі.

Президент США Дональд Трамп заявив, що говорив із владою Саудівської Аравії "на найвищому рівні" про долю зниклого в Туреччині опозиційного журналіста Джамала Хашоггі. Про це повідомляє ВВС.

Турецька влада вважає, що Хашоггі вбили, Саудівська Аравія заперечує свою причетність до ймовірного злочину.

"Ми не можемо допустити, щоб це відбувалося з журналістами", – заявив Трамп.

У Білому домі повідомили, що державний секретар Майк Помпео й інші високопосадовці говорили з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бен Салманом Аль Саудом і попросили надати детальнішу інформацію про ситуацію.

Хашоггі пропав 2 жовтня після того, як вирушив у Генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі для отримання документів про розлучення. Наречена чекала Хашоггі під будівлею 11 годин, однак той так і не вийшов. У консульстві запевняють, що журналіст провів там недовгий час, після чого покинув дипустанову.

Джерела в поліції Туреччини повідомили агентству "Анадолу", що 15 громадян Саудівської Аравії, зокрема офіційні представники королівства, у ті ж години, що і Хашоггі, перебували в саудівській дипмісії в Стамбулі, а потім двома літаками повернулися на батьківщину.

За даними BBC, турецька влада вважає, що журналіста могли вбити.

59-річний Хашоггі неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема наслідного принца Мухаммеда бен Салмана і міністра оборони країни. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст залишив Саудівську Аравію після арешту кількох близьких друзів.