США домовилися з Канадою і Мексикою про скасування мит на сталь та алюміній

Розбіжності в питанні постачання прокату і виробів зі сталі та алюмінію усунено, заявили у Вашингтоні
Фото: ЕРА

Мита на ввезення сталі та алюмінію уряд Дональда Трампа ввів 1 червня 2018 року. Мексика і Канада наклали на американські товари відповідні мита. 17 травня країни уклали угоду про скасування обмежень.

США досягли угоди з Канадою і Мексикою про скасування мит на постачання сталі та алюмінію. Про це 17 травня повідомила прес-служба торгового представництва Сполучених Штатів.

Передбачено скасування всіх тарифів, які ці країни наклали на американські товари у відповідь.

"Ця угода – чудова новина для американських фермерів, яких оподатковують відповідними тарифами в Канаді і Мексиці. Водночас угоду спрямовано на подальший захист американської сталеливарної та алюмінієвої промисловостей", – зазначили в офісі торговельного представника.

У спільній заяві урядів США і Канади, текст якої розміщено на сайті канадського кабінету міністрів, ідеться, що країни припиняють всі незавершені судові розгляди між ними у Світовій організації щодо мит на сталь та алюміній.

Країни зобов'язуються спільно протистояти ввезенню прокату і виробів зі сталі та алюмінію з інших регіонів світу за демпінговими цінами. У разі "стрибків імпорту" передбачено спільні консультації сторін.

Угоди США з Канадою і Мексикою набувають чинності 19 травня.

8 березня 2018 року президент США Дональд Трамп підписав розпорядження про введення 25-відсоткового мита на ввезення сталі і 10-відсоткового – на ввезення алюмінію. Він назвав це "питанням національної безпеки".

Вашингтон відклав до 1 червня 2018 року введення мит на сталь та алюміній для Європейського союзу, Канади і Мексики. Після того, як рішення набуло чинності, Євросоюз і Канада звернулися до Світової організації торгівлі зі скаргою на односторонні мита, введені Штатами "під надуманим приводом".

Канада з 1 липня 2018 року у відповідь ввела додаткові мита на товари зі США загальною вартістю $16,6 млрд.