США і далі тиснутимуть на Росію в питанні розслідування катастрофи MH17 – Помпео

Помпео: Росія має відзвітувати про те, що там сталося
Фото: ЕРА

За словами державного секретаря США Майка Помпео, Росія має зробити більше для розслідування катастрофи рейсу MH17 над Донбасом 2014 року.

Сполучені Штати і далі тиснутимуть на Росію в питанні розслідування катастрофи рейсу MH17 над Донбасом 2014 року, заявив держсекретар США Майк Помпео 3 червня в інтерв'ю нідерландській телекомпанії RTL, розшифрування якого опубліковано на сайті Державного департаменту.

За словами Помпео, Нідерланди, як і раніше, можуть розраховувати на США стосовно питання MH17, щоб притягнути РФ до відповідальності за катастрофу.

"Нідерланди можуть розраховувати на те, що Сполучені Штати і надалі надаватимуть їм підтримку в цих зусиллях", – заявив Помпео.

Відповідаючи на запитання, чи достатньо активно Росія співпрацює з розслідуванням, держсекретар США сказав: "Ні, вони мають робити більше".

"Росія повинна відзвітувати про те, що там сталося, і я так розумію, це той процес, у який зараз усі залучені. Я сподіваюся, що Росія побачить, що в їхніх інтересах відзвітувати про те, що сталося під час цього інциденту, унаслідок якого загинули люди, у її ж власних інтересах", – додав Помпео.

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, до якої входять представники Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. Згідно з висновками комісії, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, з території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

За даними міжнародної групи Bellingcat і Служби безпеки України, доправлення комплексу "Бук" на Донбас організував один із тогочасних ватажків угруповання "ДНР" Хмурий. За даними "Новой газеты", він є російським полковником у відставці, а його справжні ім'я та прізвище – Сергій Дубінський.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.