США і Китай знову розпочали торговельні переговори – ЗМІ

Відносини США і КНР у торговельній сфері погіршилися влітку 2018 року
Фото: pixabay.com

За словами джерела телеканала CNBC, метою телефонних консультацій за участю представників Китаю та США було продовження переговорів щодо врегулювання надзвичайних торговельних розбіжностей між країнами.

США і Китай знову розпочали торговельні переговори, повідомило 9 липня джерело американського телеканала CNBC.

За словами співрозмовника, 9 липня в телефонних переговорах з американської сторони брали участь глава міністерства фінансів США Стівен Мнучин і торговельний представник США Роберт Лайтгайзер, а з китайської – віцепрем'єр Державної ради КНР Лю Хе і міністр комерції Китаю Чжун Шань.

За словами інсайдера, метою консультацій було продовження переговорів, "спрямованих на врегулювання надзвичайних торговельних розбіжностей" між США і Китаєм.

Співрозмовник додав, що переговори поновлять у слушний час.

У міністерстві торгівлі Китаю підтвердили факт телефонних переговорів.

Відносини США і КНР у торговельній сфері погіршилися після того, як улітку 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай ввів такі самі мита у відповідь на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня 2018 року набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося, що до кінця року ставка мита становитиме 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. Потім американський президент відтермінував запровадження цього тарифу. Китай запровадив мита у відповідь у розмірі 5% і 10% на товари зі США вартістю $60 млрд.

Наприкінці грудня 2018 року газета The Wall Street Journal повідомила, що США і Китай розпочинають детальну роботу над торговельною угодою.

24 лютого 2019 року американський президент поінформував про "суттєвий прогрес" у торговельних переговорах із Китаєм щодо низки питань, зокрема стосовно охорони інтелектуальної власності, передання технологій, сільського господарства. 14 березня Трамп заявив, що США поки не поспішають укладати торговельну угоду з Китаєм, хоча переговори проходять добре.

5 травня президент США повідомив, що переговори відбуваються дуже повільно і 10 травня США підвищать податки на товари китайського експорту загальною вартістю $200 млрд із 10% до 25%. 10 травня президент США доручив підготувати мита практично на весь імпорт товарів із Китаю. У відповідь на запровадження мит американською стороною Китай із 1 червня ввів нові мита на товари зі США на загальну суму $60 млрд.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявляла, що торговельний спір між США і Китаєм є одним із факторів, який може призвести до зниження світового ВВП у 2020 році.

У червні 2019 року Трамп говорив, що якщо торговельної угоди між США і Китаєм не підпишуть, американська сторона введе чергові мита на китайські товари на суму $325 млрд.

2 липня після зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном Трамп заявив про відновлення торговельних переговорів із Китаєм.

3 липня глава Національної економічної ради Білого дому Леррі Кадлоу повідомив, що переговори стосовно укладення торговельної угоди між Китаєм і США незабаром продовжать.