США, Мексика і Канада підписали торгову угоду на саміті G20

Угоду підписали Пенья Ньєто, Трамп і Трюдо
Фото: EPA

Новий договір Мексики, США і Канади став заміною раніше чинної угоди, відомої як НАФТА (Північноамериканська угода про вільну торгівлю). Документ набуде чинності, коли його ратифікують парламенти всіх трьох країн.

30 листопада президент Канади Джастін Тюрдо, мексиканський лідер Енріке Пенья Ньєто і президент США Дональд Трамп підписали нову Північноамериканську торговельну угоду. Договір підписали перед відкриттям саміту "Великої двадцятки" в Аргентині, повідомляє "Голос Америки".

Угода набуде чинності, коли її ратифікують парламенти всіх трьох країн.

Новий договір став заміною раніше чинної угоди, відомої як НАФТА (Північноамериканська угода про вільну торгівлю).

Новий пакт буде регулювати торгівлю між трьома країнами, річний обсяг якої становить приблизно  $1,2 млрд.

Нову угоду Трамп назвав "прикладом угоди, яка назавжди змінить ситуацію в міжнародній торгівлі".

Телеканал CBC повідомляв, що в межах угоди США дістануть доступ до молочного ринку Канади, США у відповідь обіцяють не вводити щодо канадських виробників мит на автомобільну продукцію. У новому договорі буде збережено статтю 19 угоди НАФТА про вирішення торговельних спорів, проти чого виступали США.

Під час виборчої кампанії Трамп говорив, що якщо Канада і Мексика не погодяться змінити НАФТА, то він оголосить про вихід Америки із зони вільної торгівлі. Переговори щодо перегляду угоди почалися в серпні 2017 року.

Угоду НАФТА було підписано 17 грудня 1992 року, вона набула чинності 1 січня 1994 року.